STRAVIČNO

Nekadašnji američki trener gimnastike John Geddert, koji je imao teretanu u kojoj su neki sportisti rekli da ih je bivši timski doktor Lawrence Nassar seksualno napastovao, optužen je za trgovinu ljudima, piše New York Times.

Geddert je bio glavni trener olimpijskog gimnastičarskog tima Sjedinjenih Američkih Država 2012. godine, a ranije je trenirao u gimnastičarskom klubu smještenom u Michiganu.

Bivši trener je suočen s 20 tačaka optužnice zbog trgovine ljudima, uključujući i 14 tačaka za prisilan rad koji je rezultirao povredama, te šest slučajeda trgovine maloljetnicama, uz optužbe za reketiranje, kazneno seksualno ponašanje, kazneni seksualni napad drugog stepena i laganje policajaca.

Prema krivičnoj prijavi Geddert je optužen za trgovinu ljudima koja je trajala u periodu od 2008. do 2018. godine, a u optužnici se navodi i da je napastvovao maloljetnice uzrasta od 13 do 16 godina.

Na press konferenciji državna tužiteljica u Michiganu Dana Nessel kazača je da navodi "proizlaze iz događaja koji su se dogodili u državi Michigan", ali nije dala navela tačan broj osoba, rekavši "manje od 50 te su svi maloljetnici".

Izvor: Faktor