NA POLUOTOKU YUCATAN

U potrazi za najljepšim i najskrivenijim špiljama u svojoj zemlji, Meksikanac Jonathan Paredes je na putovanje Yucatanskim poluotokom poveo legendarnog Orlanda Duquea.

Osvajač Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2017, Paredes, i legenda cliff divinga, Kolumbijac Duque, nedavno su se zaputili na cliff diving avanturu u Meksiku, u potrazi za najatraktivnijim lokacijama za visinske skokove u vodu.

Put ih je vodio do poluotoka Yucatan, gdje su tražili neobične jame poznate kao cenote. Cenote su zapravo prirodne krške jame djelimično ispunjene vodom, koje se mogu naći širom Yucatana. Drevne Maje su ih koristile kao rezervoare vode, a povremeno i za prinošenje žrtvenih darova.

Na petodnevnom putovanju od Meride do Valladolida posjetili su 12 najpoznatijih špilja, od kojih je svaka imala različite karakteristike i nivoe težine.

Među mjestima koja su posjetili bila je i špilja Ik Kil, lokacija sva tri dosadašnja Red Bull Cliff Diving takmičenja održana u Meksiku.

- Prije nekoliko godina smo bili ovdje na Red Bull Cliff Diving takmičenju, i uvijek smo govorili da trebamo ponovo doći i istražiti šta sve nudi ovo nevjerovatno područje - objasnio je Duque.

Posjeta špilji Ik Kil bila je posebno emotivna za Paredesa, koji je upravo na tom mjestu 2011. godine imao debitantski nastup u prvenstvu. Pobjednik tog takmičenja bio je upravo Duque.

- Konačno sam ispunio jedan od mojih snova u društvu mog najboljeg prijatelja i vratio se tamo gdje je prije 10 godina sve počelo - rekao je Paredes, dodavši:

- Nadam se da je ovo početak još mnogih avantura koje tek predstoje.

Dvojica skakača na svom putovanju nisu otkrila samo nove lokacije za skakanje, već su se upoznali i sa majanskom kulturom, njenim ritualima, kuhinjom i zanimljivom tradicionalnom igrom s loptom.

Paredesa se sjećamo i kao pobjednika prvog Red Bull Cliff Diving takmičenja održanog u našoj zemlji, u Mostaru 2015. godine, a Orlando je stari prijatelj Bosne i Hercegovine i grada na Neretvi.

Nakon što je prošlogodišnje Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo otkazano zbog dobro poznate situacije u svijetu, nadamo se da ćemo na Starom mostu uskoro ponovo gledati najbolje svjetske skakače i skakačice kako izvode svoje nevjerovatne skokove.



Izvor: Faktor