KOBNI LET

Helikopterska nesreća u kojoj su poginuli košarkaška legenda Kobe Bryant, njegova kćerka i još sedam osoba prošle godine, vjerovatno je uzrokovana greškom pilota, saopćio je američki Nacionalni odbor za sigurnost transporta (NTSB) u utorak.

Helikopter Sikorsky S-76B u kojem su se nalazili NBA zvijezda, njegova 13-godišnja kćerka Gianna, još šest putnika i pilot Ara Zobayan pao je 26. januara 2020. godine nedaleko od Calabasasa, u Californiji, 48 kilometara od Los Angelesa.

Zobayan koji je imao deset godina letenja na tom području, pokušao je oštro uzletjeti uz planine među oblake, prije nego što je udario u padinu, pokazuje izvještaj NTSB-a.

Rečeno je i kako nema naznaka o mehaničkom kvaru na helikopteru, ali zvaničnik NTSB-a navodi kako je moguće da je pilot bio pod pritiskom da završi putovanje uprkos lošim vremenskim uslovima zbog njegovog odnosa koji je imao s Bryantom, s kojim je letio nekoliko godina.

Bryantova udovica krivila je pilota, dok su porodice ostalih žrtava navele kako je odgovoran operater helikoptera. Ipak, kompanija Island Express odbacila je navode o odgovornosti dodajući kako je riječ "o višoj sili".

Izvor: Anadolija