UFC 126

Anderson Silva možda nije najveći MMA borac svih vremena. Zapravo, ne postoje neki kriteriji po kojima se to može odrediti niti iko ima toliko savršenu dugu karijeru da ga se takvim može bez pogovora smatrati. No, da je jedan od najpopularnijih i najcjenjenijih mu niko ne može osporiti. Godinama je oduševljavao svojim stilom borbe i načinima na koji je završavao ispite koji su stavljani pred njega. Onaj najpoznatiji i najviše puta u insertima ponavljani potez doživio je Vitor Belfort, piše fightsite.hr.

Dogodilo se to na današnji dan prije tačno deset godina, na UFC 126 priredbi. Rijetka je to situacija da je između dva brazilska borca bilo toliko zle krvi i netrpeljivosti kao između njih dvojice. Već prije borbe odradili su sučeljavanje koje je također ušlo u istoriju, a u borbi je Silva izveo potez koji će se s jednakim oduševljenjem vjerovatno gledati i za deset ili dvadeset godina.

Tek tri i po minute prve runde trebalo je proći do jednog od najpoznatijih udaraca u MMA istoriji, prednjeg udarca nogom u Belfortovu bradu. Strašan munjevit trzaj i nevjerovatna brzina samog udarca bilo je nešto što niko nije očekivao. Mnogi su kasnije pokušavali nešto slično, ali ovom savršenstvu blizu je došao tek Lyoto Machida udarcem kojim je savladao Randyja Couturea.

Pogledajte kako se UFC prisjetio ovog udarca i uživajte u nezaboravnoj Spiderovoj genijalnosti.