VLADA RAZMATRA OPCIJU

U Japanu vlada procjenjuje mogućnost da se Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju, koje bi trebale početi u julu, organizuju bez gledatelja zbog širenja nove vrste koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema vijestima agencije Kyodo koje se temelje na vladinim izvorima, smatra se da će slučajevi COVID-19, koji održavaju trend porasta u cijeloj zemlji, biti kontrolirani tek 23. jula, kada počinju Olimpijske igre.

Saopštili su da se u skladu s tim, vlada usredotočuje na tri mogućnosti: bez ograničenja za publiku, 50 posto kapaciteta ili turnir bez publike u potpunosti.

U najnovijim anketama u vezi s Olimpijadom prevladavaju odgovori “trebalo bi odgoditi” ili “otkazati”.

Nakon odražavanja stavova da vlada nije mogla dobro upravljati epidemijskim procesom, opcija “turnir bez gledatelja” ocjenjuje se u odnosu na mogući politički ishod.

Također je među opcijama prihvatiti one koji imaju karte, a koji su vakcinisani protiv COVID-19.

Očekuje se da će Japan objaviti odluku o eventualnom broju gledatelja krajem proljeća.

Govoreći u parlamentu jučer, premijer Yoshide Suga ponovio je da će se poduzeti potrebne mjere protiv virusa i da su odlučni u organizaciji Olimpijskih igara u Tokiju kako je planirano.

Ciljajući 867 miliona dolara od prihoda od ulaznica u okviru Olimpijskih igara, Organizacijski odbor mogao bi biti razočaran budu li održane bez publike.

Olimpijske igre u Tokiju, koje su prethodno bile planirane da održe od 24. jula do 9. augusta 2020., odgođene su zbog epidemije koronavirusa. Naknadno je određeno da se održe u periodu 23. juli – 8. august 2021. godine.