JAPAN

Japanske vlasti su u utorak saopćile da vakcinacija nije uslov za učešće na Olimpijskim igrama planiranim za juli-septembar, koje su prošle godine prolongirane zbog pandemije koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

”Razmatramo sveobuhvatne mjere za održavanje sigurnih igara, čak i bez da vakcina bude uslov za učešće”, rekao je Katsunobu Kato, glavni sekretar kabineta japanske vlade, na konferenciji za medije.

Japan je trebao biti domaćin Olimpijskih igara planiranih za prošlu godinu, ali su prolongirane zbog pandemije COVID-19.

Vlada na čelu s premijerom Yoshihideom Sugom odlučna je da nastavi s organizacijom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara koje bi trebale biti održane od kraja jula do početka septembra.

Anketa koju je provela agencija ”Kyodo News” pokazuje da najmanje 80 posto ispitanika želi novi termin za igre.

Prošle sedmice je čelnik organizacionog komiteta za Olimpijske igre u Tokiju kazao kako je apsolutno nemoguće odgoditi ovogodišnje Ljetne olimpijske igre, pa čak i zbog pandemije koronavirusa.

”Čak i najmanji osjećaj neizvjesnosti utiče na sve. Sve što mogu reći je da ćemo nastaviti s pripremama”, rekao je Yoshiro Mori.

Procjenjuje se da bi Olimpijada u Tokiju mogla koštati 15,8 milijardi dolara.

U proteklih nekoliko mjeseci u Japanu je došlo do porasta broja COVID-19 slučajeva, naročito u Tokiju, gdje bi se igre trebale održati.

Vlada je uvela vanredno stanje u nekoliko provincija, kako bi pomogla centralnim i lokalnim vlastima u boljem kontroliranju pandemije.

Tokio je u utorak potvrdio 1.240 novih slučajeva zaraze, i to je sedmi uzastopni dan s više od 1.000 zaraženih. Ukupan broj zaraženih u glavnom gradu je 87.914.

Vlasti planiraju krajem februara početi vakcinaciju, a prioritet će biti medicinski radnici i starije osobe.

”Uradit ću sve što mogu kako bismo bili sigurni da su sigurne i efikasne vakcine date što većem broju ljudi što je prije moguće”, rekao je Taro Kono koji je u ponedjeljak imenovan za čelnika u borbi protiv koronavirusa u Japanu.

Japan je potpisao ugovore s Pfizerom, AstraZenecom i Modernom za isporuku vakcina za svoje stanovnike za prvu polovinu godine.

U zemlji je potvrđeno 335.795 slučajeva zaraze, a od toga 4.370 zaraženih je preminulo, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins.