ODLAZAK NAJVEĆIH

Kao i u svim društvenim sferama života, 2020. godina je bila užasna i kada je riječ o svijetu sporta. U godini korone preminule su brojne legende, među kojima su i Diego Maradona i Kobe Bryant.

Godina je počela pogibijom Kobea Bryanta, jednog od najboljih košarkaša svih vremena.

Kobe je poginuo 26. januara u helikopterskoj nesreći pokraj Los Angelesa, a zajedno s njim je poginula i njegova kćerka Gianna i još sedam osoba.

Nakon Kobea svijet košarke je izgubio još nekoliko velikana. Preminuli su i legendarni košarkaš i trener Jerry Sloan, jedan od najboljih centara u historiji Wes Unseld i legenda Bostona K. C. Jones koji je kao igrač osvojio osam, a kao trener dvije titule prvaka NBA lige.

U prošloj godini ostali smo i bez dva najveća funkcionera u igri pod obručima.

Radi se o dugogodišnjem prvom čovjeku FIBA-e Borislavu Stankoviću i komesaru NBA lige Davidu Sternu. Upravo su njih dvojica najzaslužniji za košarku kakvu danas poznajemo.

Nogometni svijet je krajem godine potresen smrću legendarnog Diega Maradone koji je preminuo 25. novembra. Jedan od najboljih nogometaša, a prema mišljenju mnogih najbolji u historiji, preminuo je u svom domu od srčanog udara.

Nedugo nakon njegove smrti objavljeno je da je preminuo i legendarni Paolo Rossi, čovjek koji je skoro sam Italiji donio naslov prvaka svijeta 1982. godine.

Uz njih dvojicu u 2020. godini smo se oprostili i od četvorice legendarnih engleskih nogometaša, a to su Jack Charlton, Nobby Stiles Ray Clemence i Harry Gregg.

Prošle godine je preminuo i Viktor Ponedelnik, čovjek koji je postigao odlučujući gol u finalu Evropskog prvenstva 1960. godine protiv Jugoslavije.

Kada smo kod Jugoslavije, ona je također izgubila nekoliko velikih imena. Slaven Zambata, Marko Elsner, Otto Barić, Ilija Petković i Radomir Antić samo su neka od imena koja će zauvijek ostati upamćena po svojim djelima na trenu, ali i van njega.

U 2020. godini preminulo je i nekoliko legendarnih trenera, među njima su Gerard Houllier, Michel Hidalgo, Alejandro Sabella, Luigi Simoni... a ostali smo i bez jednog od najvećih čelnika Real Madrida Lorenza Sainza.

I dok su svi nabrojani nogometaši i treneri imali više od 60, neki i 70 i 80 godina, prava tragedija je svijet sporta zadesila 29. novembra kada je objavljeno da je od karcinoma pluća u 43. godini preminuo senegalski legendarni veznjak Papa Bouba Diop.

I dok su vijesti o Maradoninoj i Bryantovoj smrti potresle svijet nogometa i košarke, nijedna vijest nije u potpunosti izmijenila tok historije jednog sporta kao smrt Abdulmanapa Nurmagomedova 3. jula.

Radi se o ocu i treneru Habiba Nurmagomedova, jednog od najboljih MMA boraca u historiji. Habib je bio na skoru 28-0 i djelovalo je da mu niko nije bio ni blizu u lakoj kategoriji UFC-a.

No, nakon očeve smrti odradio je jednu borbu i objavio kraj karijere, a brojne ljubitelje MMA sporta ostavio da se pitaju da li bi postao najveći, iako ga mnogi i pored preranog odlaska u penziju u 32. godini smatraju najboljim svih vremena.

Svijet borilačkih sportova ostao je i bez legendarnog Hrvata Branka Cikatića, jednog od najboljih kickboksera u historiji.

Najbolji vozač Formule 1 bez osvojene titule Stirling Moss je također preminuo ove godine, kao i legendarni bejzbol igrač Whitey Ford koji je šest puta osvajao titulu u MLB ligi s New York Yankeesima.

Također, vaterpolo svijet je bio šokiran kada je objavljena informacija da je Tibor Benedek preminuo od karcinoma.