Britanski bokser Anthony Joshua (31) pobijedio je večeras u londonskoj The SSE Areni bugarskog izazivača Kubrata Puleva (39) i odbranio WBA, IBF, WBO i IBO teškaške titule.

Anthony Joshua je tako ostvario 24. pobjedu u karijeri u kojoj je zabilježio jedan poraz, dok je iskusnom Pulevu ovo bilo drugi put da poražen napušta ring uz 28 trijumfa.

Početak borbe očekivano je obilježilo ispitivanje snaga. Joshua je uspio u nekoliko navrata uputiti prednji direkt, a primijetilo se da je Pulev došao vrlo otvoren sa željom da uz rizik uputi neki od svojih najboljih udaraca. U drugoj rundi Pulev je ušao agresivno i nekoliko je puta pogodio u tijelo Britanca, koji je uzvratio s nekoliko sličnih udaraca. Pulev je bio u velikim problemima u trećoj rundi. Joshua je prvo uzdrmao bugarskog boksera fenomenalnim aperkatom, a onda je nakon par udaraca Pulev završio leđima na podu. Sudija mu je brojao, ali je Pulev uspio ostati na nogama do kraja runde.

Četvrta runda je potom završila bez prave akcije ili udaraca koji bi bili vrijedni spomena. Pulev je u početku pete runde krenuo naprijed i natjerao je prvaka da se kreće uz konopce, ali Joshua je još jednu rundu priveo kraju bez da je primio ijedan ozbiljan udarac.

Iako je Pulev i u narednoj rundi bio agresivan, osim nekoliko razmjene udaraca ponovo nije bilo onih pravih spektakularnih. Joshua je u sedmoj rundi zadao nekoliko opasnih aperkata koji su bili dovoljni da i ova runda pripadne njemu. Pulevu na kraju nije bilo spasa u devetoj rundi kada ga je Joshua opet brutalnim udarcem oborio na pod. Prethodno je Britanac vidio otvorenu bradu i desnim krošeom pogodio pravi projektil nakon kojeg povratka u meč više nije bilo.

Britanac je tako ostvario veliku pobjedu kojom je sebi otvorio put prema meču protiv Tysona Furyja. Bila bi to borba koja bi sigurno privukla veliku pažnju cijelog svijeta.