BORILAČKI SPEKTAKL

Legendarni Majk Tajson (Mike Tyson) neriješenim je rezultatom protiv Roja Džonsa Džuniora (Roy Jones Jr.) osigurao pravo bogatstvo nakon egzibicije organizirane u Los Anđelesu. Tajson i Džons ponudili su okršaj dva nekadašnja velika borca, ali pravila su bila posebna za ovu priliku. Nokaut je bio strogo zabranjen, a glavni sudija imao je pravo prekinuti borbu ako “zagusti”. Srećom, to se nije dogodilo.

Ipak, zanimljivija je bila zarada koju su borci ostvarili za jednu mirnu večer u ringu. Tajson je naime inkasirao čak deset miliona dolara, dok je Džons zaradio tri miliona. Takva zarada veća je od nagrade koju je za svoje odbrane naslova najboljeg na svijetu naprimjer dobio Stipe Miočić. No, poznato jest kako MMA borci zarađuju daleko manje od kolega boksača.

Inače, Tajson je i prije borbe najavio kako će sav iznos donirati u humanitarne svrhe. Nekada je, na vrhuncu karijere, zaradio gotovo 400 milionana dolara, no sve je uspio izgubiti raskalašenim načinom života. Ipak, godinama kasnije se oporavio, investirao u posao s legalizacijom marihuane te se ponovno obogatio.