Barcelona u (ne)mogućoj misiji

Barcelona večeras na Nou Camp stadionu dočekuje Bayern u uzvratnom susretu polufinala Lige prvaka. Za prolaz u finale je potrebno čudo, dok je Bayern na korak do tog cilja.

Katalonci četiri godine nisu poraženi u evropskim takmičenjima, a za finale je potrebno da nadoknade zaostatak od četiri gola iz utakmice u Minhenu. Bavarci su slavili sa 4:0 i tako jednom nogom već zakoračili na Wembley. Za veliko čudo i ispisivanje historije Lige prvaka igrači Barce moraju pružiti spektakularnu igru i imati mnogo sreće, dok će u suprotnom Bayern igrati u svom trećem finalu u posljednje četiri sezone.
Barcelona je ove sezone u Ligi prvaka pobijedila rezultatom 4:0. Dogodilo se to u osmini finala Lige prvaka, kada je na Camp Nou stadionu "pao" Milan.
U eri lige prvaka Deportivo la Coruna je nadoknadio najveći zaostatak. Milan je u prvom susretu na San Siru pobijedio rezultatom 4:1, a na domaćem terenu je slavio 4:0. Bilo je to u četvrtfinalu u sezoni 2003/2004.
Barcelona i Bayern žele petu evropsku krunu. Veza između ova dva kluba je i Josep Guardiola, bivši trener Barce i trener Bayerna od sljedeće sezone. On je sa Barcom osvojio Ligu prvaka kao trener i kao igrač. Katalonce je napustio prošle sezone, a na klupi Bayerna će sljedeće sezone zamijeniti Juppa Heynckesa.
Bayern ima mnogo veće šanse u odnosu na Barcelonu uoči uzvrata, ali se Katalonci zasigurno neće predati. Jedno je sigurno, sjajna nogometna predstava neće izostati.