Odlaze petorica!

Čelnici Real Madrida slažu novu kadrovsku križaljku za sljedeću sezonu...

Real Madrid priprema rekonstrukciju ekipe. Šestorica igrača na transfernoj su listi, dok bi najmanje četvorica trebala prispjeti na Bernabeu u ljetnom prijelaznom roku. Četiri potencijalna pojačanja koja je Florentino Perez podcrtao debelim flomasterom u svojoj bilježnici su: Kun Aguero (Manchester City), Gareth Bale (Tottenham), Isco (Malaga) i Daniel Carvajal (Bayer Leverkusen).
Procjenjuje se da bi ta četvorica igrača stajala Real nekih 120 miliona eura. Poprilično velika investicija čak i za najveći klub na svijetu, koji ima i najveći proračun u svijetu nogometa.
Da bi neki došli, drugi moraju otići kako bi se otvorio prostor i namakla sredstva za nova pojačanja. Na transfernoj listi nalaze se šestorica igrača od kojih će petorica najvjerovatnije morati spakirati kofere u ljetnom prijelaznom roku. To su Adan, Carvalho, Albiol, Essien, Kaka te Benzema ili Higuain. Kaka je već duže vrijeme na izlaznim vratima Bernabeua i prema svemu sudeći broji posljednje mjesece u Realu.
Prošlog ljeta Real je tražio potencijalnog kupca, interesenata je bilo, ali niti jednog kluba sa zapada Europe koji bi mogao ispuniti financijska potraživanja kluba i igrača. Real je Milanu iskrcao „paprenu“ svotu za Brazilca i nije ga želio dati u bescjenje, a uz to Kaka ima ogromnu plaću, deset miliona eura neto godišnje, što trenutačno malo koji klub može ili želi platiti.
Traženih 25 miliona eura odštete i deset miliona eura godišnje plate spreman je bio iskrcati tek Anži iz Mahačkale, ali Kaka nije želio u Rusiju. Real će u predstojećem ljetnom prijelaznom roku smanjiti odštetu za najmanje pet miliona eura, a čini se da je i Kaka spreman smanjiti svoja potraživanja na ime plate. U sezoni koja prethodi Svjetskom prvenstvu u Brazilu, Kaka želi igrati što je više moguće kako bi zadržao mjesto u početnom sastavu brazilske reprezentacije i kako bi Mundijal u svojoj domovini dočekao u punoj formi. Ako Real dovede Aguera, Benzema ili Higuain će morati otići.
Za tri skupo plaćena napadača jednostavno nema mjesta. Iako je Benzema u laganoj prednosti, u Realu još nisu na čisto koga bi se od njih dvojice riješili. Nakon odlične prošle sezone, Benzema je ponovno pao u formi. Navodno je problematično i njegovo ponašanje izvan travnjaka, španski tabloidi sve češće o njemu pišu u kontekstu "vrelih madridskih noći".
Zbogom Madridu sigurno će reći Essien koji se vraća s posudbe u Chelsea, Carvalhu ističe ugovor i bit će slobodan igrač, Adan pokraj Casillasa i Diega Lopeza nema šansu doći do pokoje minute pa će vjerovatno i on na kraju sezone skupiti kofere, dok Albiol želi igrati puno više no što trenutačno dobiva minuta, a lako je zaključiti da mu se želja neće ispuniti jer je konkurencija u obrani golema, tako da će vjerovatno potražiti novu destinaciju. Na njegovo mjesto vjerovatno će zasjesti Nacho ili bivši Realov junior Carvajal, ako se vrati iz Bayera.
Cristiano Ronaldo još uvijek nije službeno produžio ugovor, ali u Realu se nadaju kako će se uspjeti dogovoriti sa svojom najvećom zvijezdom. Perez je pristao povećati plaću Ronaldu tako da se očekuje Portugalčev potpis, iako još ništa nije sigurno, jer očito nešto nije u redu kad toliko odugovlači. Još uvijek se ne zna ni što će biti sa Joseom Mourinhom. Pitanje trenera za sljedeću sezonu trebalo bi biti riješeno u sljedećih nedjelju ili dvije.