Nije poslušao sudiju

tek drugi crveni karton u svojoj 20-godišnjoj karijeri, u utakmici 8. kola grupe A Carioca prvenstva (prvenstvo brazilske države Rio de Janeiro).

U nedjeljnoj utakmici protiv Madureire, koju je presudio golom u 67. minuti za 2-1 pobjedu njegovog sastava, zaslužio je u završnici dva žuta kartona u toku iste minute zato jer nije napustio teren na stranu igrališta na koju je želio sudija.
Naime, Seedorfa je trener Botafoga želio zamijeniti kako bi uštedio nešto vremena, a 36-godišnji Holanđanin je krenuo prema klupi svoje ekipe. No, sudija je želio da napusti teren na najbližoj mogućoj tački, te mu je dao žuti karton zbog odugovlačenja. Kako Seedorf i nakon opomene nije poslušao sudiju, već mu je okrenuo leđa i potrčao prema svom saigraču koji je čekao na ulazak u igru, dobio je i drugi žuti karton za svega desetak sekundi.
"Nisam ništa razumio", prokomentarisao je nekadašnji igrač Ajaxa, Reala i Intera, koji je prethodno jedini crveni karton u karijeri zaslužio 2006. godine u utakmici njegovog tadašnjeg kluba Milana i Messine.