GRUPA D

Nogometna reprezentacija Francuske pobijedila je Austriju rezultatom 1:0 u okviru 1. kola grupe D Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Francuzi nisu briljirali u susretu koji je odigran u Düsseldorfu, ali njihova pobjeda je zaslužena i mnogo mirnije dočekuju preostale dvije utakmice u grupi.

Trikolori su imali prividnu terensku inicijativu u prvom poluvremenu, a prvu veliku šansu imali su u 8. minuti. Izašao je Mbappe sam pred golmana Austrije s lijeve strane, ali mu je Pentz odbranio udarac.

Ipak, priliku utakmice propustio je Austrijanac Baumgartner u 36. minuti koji je izašao sam pred Maignana, ali je golman Maignan fantastično odbranio.

Kazna je uslijedila momentalno. Mbappe je prošao po desnoj strani i centrirao, a Wober pogodio svoju mrežu za 1:0. Lopta je išla od gola, ali je branič Austrije usmjerio u svoju mrežu.

Mbappe je na startu drugog dijela u 55. minuti imao koloslanu šansu da riješi pitanje pobjednika, ali se obrukao. Novi napadač Real Madrida je bio neometan i imao "sve vrijeme ovog svijeta" za pogodak, ali nije uspio pogoditi gol Austrijanaca u situaciji jedan na jedan.

Austrija je do kraja preuzele incijativu, napadala je, ali do gola nije mogla i Trikolori su slavili 1:0.

Francuska će u narednom kolu igrati derbi protiv Nizozemske, dok se Austrija sastaje sa selekcijom Poljske.

Rezultat i strijelac:

Francuska - Austrija 1:0 (Wober 38' a.g.)