ČETVRTI DAN TAKMIČENJA

Danas su na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj na rasporedu nove tri utakmice, a najzanimljiviji duel četvrtog dana takmičenja je onaj između Austrije i Francuske koji se igra večeras od 21 sat u Düsseldorfu.

Francuzi su, uz Engleze koji su jučer savladali Srbiju sa 1:0, prvi favoriti Eura, te će danas krenuti po trofej koji im je izmakao iz ruku u domovini prije osam godina.

Aktuelni svjetski viceprvaci su uvjereni u trofej, a Kylian Mbappe će prvi put kao kapiten predvoditi Trikolore na velikom takmičenju.

"Gledamo ove utakmice i svi samo mislimo jedno - kad će doći naš red. Jedva čekamo da počnemo takmičenje. Što se tiče mene, ja sam maksimalno mentalno spreman za ove izazove i nije mi bitno da li ću igrati u sredini napada ili na lijevoj strani jer sam pokazao da na obje pozicije mogu pružiti vrhunske partije", poručio je Mbappe za kojeg se veže jedan kurozitet.

Naime, od 47 pogodaka u dresu Francuske, njih 12 je postigao na velikim takmičenjima. No, svih 12 je postigao na svjetskim prvenstvima, te će danas tražiti svoj prvi gol ikada na jednom Euru.

Na prošlom Euru Mbappe je šutirao 14 puta i nije postigao nijedan gol.

Današnji program otvara utakmica u 15 sati između Rumunije i Ukrajine u kojoj su favoriti izabranici Sergija Rebrova. Podsjetimo, Ukrajinci su do Eura stigli kroz baraž u kojem su izbacili našu reprezentaciju u polufinalu.

U 18 sati Belgija će se sastati sa Slovačkom, a za Crvene đavole će ovaj Euro biti posljednja šansa njihove "Zlatne generacije" da stigne do jednog trofeja, te nema sumnje kako će pred Slovacima večeras biti izuzetno težak zadatak ostati neporaženi.

Raspored dana:

Rumunija - Ukrajina 15:00
Belgija - Slovačka 18:00
Austrija - Francuska 21:00