Ambiciozan plan

Iako je još rano za procjene, klubovi iz slabijih liga i oni koji se teže probijaju u Ligu prvaka mogli bi biti najveći dobitnici novog formata.

Real Madrid je pobjedom nad Borussijom Dortmund od 2:0 u finalu Lige prvaka po 15. put u historiji postao prvak Evrope. To je ujedno bio i kraj dosadašnjeg formata Lige prvaka.

UEFA je objavila ambiciozan plan za Ligu prvaka u sezoni 2024/25, što predstavlja najveću promjenu u formatu ovog takmičenja od njegovog osnivanja 1992. godine (do tada se takmičenje zvalo Kup evropskih prvaka).

Novi format izazvao je različite reakcije unutar nogometne zajednice, dok su pojedini klubovi, treneri i igrači, otvoreno izrazili svoje stavove – za ili protiv novog formata.

„Moramo osigurati da svako ima priliku u našem sportu. Da mali mogu i dalje igrati protiv velikana, a ponekada i šokirati svijet pobjedom nad njima. To je bit nogometa. Upravo to čini nogomet tako sjajnom i prekrasnom igrom“, kazao je Aleksander Čeferin, predsjednik UEFA-e, u svom izlaganju na predstavljanju novog formata takmičenja.

Svaki klub najmanje osam utakmica

U novom formatu Lige prvaka grupne faze više nema. Umjesto dosadašnja 32 kluba podijeljena u osam osam grupa, sada će 36 klubova činiti jedinstvenu ligu. Svaki tim će odigrati osam utakmica – dvije više nego prema prethodnom formatu – protiv osam različitih protivnika, četiri kod kuće i četiri u gostima. Osam najboljih nakon prve faze automatski će se kvalificirati u osminu finala, a oni koji se plasiraju od devetog do 24. mjesta igrat će dvomeč baraža.

Odluka krovne kuće evropskog nogometa došla je nakon što su najbogatiji klubovi pokušali pokrenuti Superligu u kojoj bi mjesta bilo samo za najbolje i najbogatije. Dakle, trebalo je to biti jedno zatvoreno takmičenje.

"UEFA je složna sa savezima, klubovima, ligama, igračima, trenerima i navijačima. Složna je sa TV partnerima, Međunarodnim olimpijskim komitetom, Briselom i svim evropskim vladama u protivljenju arogantnom i prijezrivom planu smišljenom od pregršt milijardera, koji ne mogu prihvatiti koncept da na nogometnom terenu, kao i u životu, možeš izgubiti od nekoga ko je slabiji od tebe. U ovom slučaju pobijedio je i nogomet“, kaže Čeferin.

Na taj način je predsjednik UEFA-e proglasio pobjedu nad idejom Superlige te dodao kako se pitanje oko prava na takvo takmičenje ne treba rješavati na sudovima, već u društvu jer to je pitanje morala, a ne zakonodavstva, misleći na sudsku zabranu pokretanja Superlige.

„Možda se to čini kao opasan presedan, ali u ovom slučaju uzrok je važniji od bilo čega drugog. Uzrok je važniji od karijera nekoliko stotina igrača te tradicije neutralnosti sporta koja nije omogućena 2022. godine“, poručio je prvi čovjek evropskog nogometa.

Podijeljene reakcije glavnih aktera

Reakcije nogometnih aktera bile su različite. I dok su neki pozdravili ovaj korak kao osvježenje i priliku za veći broj atraktivnih susreta, drugi su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti pretjerane količine utakmica i zamora igrača.

“Novi format donosi više utakmica i veću konkurenciju, što će biti izazov, ali i prilika za nas da pokažemo svoju snagu”, izjavio je Thomas Tuchel, bivši trener PSG-a i Bayerna, za France Football.

Neki klubovi, poput Real Madrida i Manchester Cityja, izrazili su rezervu prema promjenama, ističući potencijalne rizike po igrače i kvalitetu takmičenja.

Izvršni direktor Borussije Dortmund, Hans-Joachim Watzke, kazao je da novi format ima i dobre i loše strane, ali da je potrebno vremena da se da konačna ocjena.

“Ovo je prilika za klubove iz manjih liga da se dokažu, ali isto tako i rizik od umora i povreda igrača. Moramo biti oprezni“, kazao je direktor evropskog viceprvaka.

‘Ne izgubiti kvalitet u želji za kvantitetom’

“Više utakmica ne znači nužno bolje takmičenje. Moramo paziti da ne izgubimo kvalitet u želji za kvantitetom”, rekao je Sergio Ramos, kapiten Seville, ranije Real Madrida, za Marcu.

Iako više ne igra u Evropi, već u Saudijskoj Arabiji, svoje mišljenje je iznio i jedan od najboljih svjetskih nogometaša Cristiano Ronaldo.

“Više utakmica znači više prilika za igru, ali isto tako i veći pritisak i umor”, kazao je Portugalac.

Iako je još rano za procjene, klubovi iz manjih liga i oni koji se teže probijaju u Ligu prvaka mogli bi biti najveći dobitnici novog formata. Veći broj utakmica znači i veće prihode od televizijskih prava i sponzorstava, što bi moglo dovesti do veće finansijske stabilnosti za ove klubove.

UEFA je napravila hrabar korak s novim formatom Lige prvaka, ali je još uvijek potrebno vidjeti kako će se sve to odraziti na kvalitet takmičenja, kao i na igrače i klubove. Hoće li ovo biti revolucija ili riskantna promjena, vidjet će se u narednim sezonama.