POTPUNO NEMOĆAN

Nakon što je Lionel Messi prešao u redove Inter Miamija ponovo se aktuelizirala priča zašto najbolji nogometaš svijeta nije mogao besplatno igrati za Barcelonu, a što je bila njegova prevashodna želja.

Messi je nakon napuštanja PSG-a imao tri opcije za nastavak karijere, a na kraju se odlučio na odlazak u Sjedinjene Američke Države.

Najbliži je bio povratku u Barcelonu, no katalonski klub mu nije mogao ponuditi dovoljno veliku platu zbog ograničenja u salary capu La Lige, te je sjajni Argentinac na kraju birao između Al-Hilala i Inter Miamija.

Propisi La Lige nisu dozvoljavali Barceloni, blokiranoj zbog prevelikog iznosa plata, da potpiše Messija sa minimalnom dozvoljenom platom.

Od februara, u Španiji je na snazi minimalna mjesečna plata od 1.260 eura mjesečno. Međutim, ovaj iznos se ne odnosi na nogometaše u profesionalnim španskim ligama. Kolektivni ugovor potpisan prošlog aprila sa LaLigom predviđa minimalnu godišnju platu prvoligaša na 182.046 eura za sezonu 2022/2023 i 186.000 eura za 2023/2024. Ukupan iznos bi trebao porasti na 195.000 eura u periodu 2025/2026.

U svakom slučaju, Barcelona nije mogla potpisati Lionela Messija ovog ljeta za godišnji ugovor manji od 186.000 eura. Čak se ispostavlja da bi klub bio u obavezi da prijavi mnogo veću platu.

Finansijski propisi La Lige, koji imaju za cilj da zaštite igrače i održivost njenih klubova, nameću obračun plata koji se mora poštovati u zavisnosti od prometa i gubitaka. Ali da bi se izbjegle bilo kakve zloupotrebe i zaobilaženja, La Liga ima diskretnu, ali vrlo zvaničnu "komisiju za ocjenjivanje". Ona ima moć odlučivanja o vrijednosti ugovora igrača i bavi se izračunavanjem ukupnog platnog spiska tima.

Procjena plata je napravljena prema nekoliko kriterija: starost igrača, stanje na tržištu, trajanje ugovora, broj međunarodnih nastupa, pojedinačne nagrade u posljednje tri godine, međunarodna takmičenja osvojena u posljednje četiri godine, osvojena nacionalna takmičenja u posljednje dvije godine, broj/procenat odigranih utakmica u protekle dvije sezone ili status kluba.

Prema pisanju katalonskog Sporta, ova komisija za procjenu odredila bi vrijednost Messijevog ugovora na 25 miliona eura godišnje, što je još uvijek iznad platnog limita Barce, koja ni u kom slučaju nije mogla angažovati Argentinca.