EVO ZBOG ČEGA

Dva najveća španska kluba Barcelona i Real Madrid malo toga imaju zajedničkog, a jedna od rijetkih stvari koja ih spaja je njihov međusobni omjer, derbi popularno nazivan "El Clasico".

Jedan od njihovih zajedničkih projekata bila je i borba s La Ligom oko zaštite imena velikog međusobnog derbija, popularnog, ali prema svemu sudeći tu su marketinšku bitku izgubili.

Naime, Španski odbor za patente odbio je zahtjev Reala i Barce za zaštitu izraza "El Clásico" u ovoj zemlji jer se smatra da postoji rizik od zabune i povezivanja između već postojećeg imena "ElClasico".

Ovakva odluka znači da oba kluba ne smiju koristiti spomenuti naziv niti u promotivnim svrhama kao niti prilikom odigravanja prijateljskih ili međunarodnih utakmica.

Kraljevski i Katalonski klub imat će sada mjesec dana da se žale na ovu odluku.

Ukoliko se desi da budu ponovno odbijeni, mogu se obratiti međunarodnom sudu te nastaviti s procesom kako bi stekli kontrolu nad jednim od najmoćnijih brendova u cijelom španskom, ali i evropskom nogometu.

Ove sezone su se sastali u čak pet utakmica (dvije u La Ligi, dvije u Kupu i jedna u Superkupu. Barcelona je slavila tri puta, a Real dva.