U POSLJEDNJI ČAS

Evropska nogometna federacija (UEFA) razmišlja o premještanju finala Lige prvaka na lisabonski Estadio da Luz, a sve zbog predsjedničkih izbora u Turskoj, piše Daily Mail.

Finale bi se trebalo održati na stadionu Ataturk 10. juna, ali postoji zabrinutost oko mogućnosti građanskih nemira ako se nakon gotovo dva desetljeća završi vladavina aktuelnog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Iz UEFA-e naglašavaju kako je sigurnost navijača njihov prioritet, a izvor britanskih medija saznaje da je već napravljen neformalan pristup Portugalskom nogometnom savezu.

Podsjetimo, najveći događaj u evropskom nogometu već je dvaput premješten iz Istanbula zbog koronavirusa 2020. i 2021. godine, a u oba slučaja finala su odigrana u Portugalu (Lisabon i Porto).

Erdogan za svojim glavnim protukandidatom Kemalom Kilicdarogluom zaostaje za pet posto u anketama uoči prvog kruga glasanja u nedjelju, što ukazuje na to da bi se dvojac mogao naći u drugom krugu koji će se održati 28. maja.

Finale Lige prvaka se održava manje od dvije sedmice kasnije pa bi UEFA mogla biti prisiljena donijeti kasnu odluku.

UEFA-in predsjednik Aleksandar Čeferin se još uvijek nije oglasio oko ovog slučaja, ali neslužbeno se saznaje da krovna evropska organizacija budno prati razvoj događaja.