DOVEO POBJEDU U PITANJE

U završnici utakmice između Manchester Cityja i Leedsa (2:1) menadžer Građana Pep Guardiola bio je bijesan na svog igrača Erlinga Haalanda, jer je prepustio izvođenje penala Ilkayju Gundoganu i s obzirom na to da je Nijemac promašio, doveo u pitanje pobjedu svog tima i osvajanje tri boda.

Za Manchester City je sviran penal pri vodstvu od 2:0, a Haaland je, inače prvi izvođač penala u ovom timu, prepustio šutiranje Gundoganu, koji je tako mogao kompletirati hat-trick. Guardiola je tražio od svog napadača da preuzme šutiranje penala, ali je on loptu prepustio veznjaku i to je jako razljutilo menadžera Građana.

Već u narednom napadu, tačnije odmah nakon promašaja, Leeds je smanjio na 2:1, a kamera je prikazala Guardiolu koji je bio vrlo nezadovoljan Haalandovom odlukom.

"Da je Gundogan zabio, sve bi bilo dobro. Hat-trick, sjajno, idemo dalje... Ali izvođač je izvođač. Na 2:0 je to posao, posebno u engleskoj ligi. Nije to situacija u kojoj se smije zaboraviti ko izvodi penale, to se ne smije", rekao je Guardiola pa nastavio:

"U Engleskoj utakmica na 2:0 nije gotova. Da je bilo 4:0 i 10 minuta do kraja, onda dobro... Htio sam da penal izvede igrač koji to inače radi. To znači Haaland ili Mahrez. Međutim, i ova situacija pokazuje kakva je osoba Erling. Htio je usrećiti saigrača, pokazao je da su mu saigrači jako bitni. Poštujem taj Haalandov potez, ali je ipak on trebao izvesti penal jer je specijalista za to."

Srećom po Manchester City, na kraju su ipak uspjeli odbraniti prednost i doći do pobjede i osvajanja tri boda te su sada prvi na tabeli sa 82 osvojena boda, četiri više od Arsenala.