POZIVA NA PODRŠKU

Proslavljeni njemački nogometaš i bivši prvak svijeta Mesut Özil (34) oglasio se na Twitteru kako bi skrenuo pažnju na tešku situaciju koju Palestinci proživljavaju tokom ramazana, te je izazvao mnoštvo reakcija u islamskim zemljama.

Özil se osvrnuo na činjenicu da je ramazan tradicionalno mjesec poniznosti i ibadeta za muslimane, ali da je iskustvo ramazana za Palestince znatno drugačije zbog izraelske agresije.

"Ramazan bi trebao biti mjesec poniznosti i pokornosti, ali ramazan u Palestini je drugačiji. Pomolimo se za sigurnost naše braće i sestara u Palestini", napisao je Özil na Twitteru i skupio je veliki broj lajkova i komentara.

Nekada sjajni veznjak je i ranije često u javnosti iznosio svoje političke stavove, što je ujedno i jedan od glavnih razloga zbog kojeg su mu čelnici Arsenala zatvorili vrata kluba.

Nijemac turskog porijekla svjoevremeno je kritikovao Kinu zbog postupanja prema ujgurskim muslimanima, a mnogi su mišljenja da je od tog trenutka njegova karijera krahirala.

Bivši prvak svijeta s Njemačkom ostvario je odličnu karijeru. Igrao je za Real Madrid, Arsenal, Fenerbahče, Schalke i Werder, a za reprezentaciju Njemačke odigrao je 92 utakmice i postigao 23 gola.