PREGOVORI U TOKU

Argentinski nogometni čarobnjak Lionel Messi je svakim danom sve bliže povratku u Barcelonu i san navijača katalonskog kluba bi mogao uskoro postati stvarnost.

Potpredsjednik Barce Rafael Yuste je potvrdio da je u kontaktu s Messijevim predstavnicima, trener Xavi je dodao da je razgovarao sa Lionelom o njegovom mogućem povratku, a i činjenica da Messi nije još uvijek produžio ugovor s PSG-om ide u prilog opciji njegovog povratka na Camp Nou.

Messi u Parizu nije uspio ostvariti zacrtani cilj - osvojiti Ligu prvaka, no njegov posao ni u Barceloni nije završen, te itekako ima motiva vratiti se u katalonski klub.

Španski ist Mundo Deportivo je naveo pet razloga zbog kojih bi se Messi mogao vratiti u Barcu.

Messi je rekorder Barce u mnogo kategorija, ali bi mogao oboriti još pet rekorda.

Argentinac bi povratkom u Barcelonu mogao postati nogometaš sa najviše osvojenih trofeja u jednom klubu. Rekorder je Ryan Giggs koji je u Manchester Unitedu osvojio 36 trofeja, a Messi je na broju 35 s Barcelonom.

Također, mogao bi postati najtrofejniji igrač općenito u historiji. Messi će na kraju ove sezone najvjerovatnije imati 42 trofeja, odnosno tri manje od Danija Alvesa.

Što se tiče rekorda u Liga prvaka, Messi je drugi igrač po broju nastupa u tom takmičenju sa 149, a rekorder je Xavi sa 151. Zanimljivo, Messi bi mogao do rekorda stići upravo pod Xavijevom trenerskom palicom.

Također, ukoliko bi sa Barcom osvojio još jednjom Ligu prvaka, postao bi najtrofejniji igrač katalonske ekipe u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

Posljednji rekord koji je Mundo Deportivo izdvojio je teško dostižan, ali ne i nemoguć. Messi bi mogao postati i najbolji strijelac u historiji španskog Kupa kralja. Rekord sa 69 pogodaka drži Josep Samitier koji je igrao i za Barcu i za Real, a Messi je 56 puta pogađao u tom takmičenju.