ZAJEDNIČKA BORBA

Nogometaši Bayerna u saradnji s njemačkim telekom operaterom pokrenuli su kampanju "Protiv mržnje na internetu", s kojom za cilj imaju stabilizaciju za bolji suživot i veće poštovanje među ljudima.

U snimku koji je objavljen na zvaničnom Youtube kanalu, Thomas Müller, Leroy Sane i Leon Goretzka čitaju govor mržnje s kojima se susreću na društvenim mrežama.

Videosnimak je, kako navode njemački mediji, ispunjen psovkama, prijetnjama i govorom mržnje s kojima se igrači svakodnevno susreću.

"Imamo odgovornost raditi zajedno protiv mržnje u našem sportu i društvu. Radi se o pristojnosti, prihvaćanju i poštenoj saradnjI", rekao je predsjednik Bayerna Oliver Kahn.

"Danas smo stranci, a nekada smo bili 'Mian San Mia'. Vi ste nakaze", pročitao je Müller. "Volio bih da ste svi poginuli u nesreći", pročitao je Goretzka, dok je Sane pročitao rasističku poruku uz dodatnu poruku da bi trebao pričati njemačkim jezikom.

Bavarci su trenutno na drugom mjestu na tabeli sa 52 osvojena boda, jedan manje od Borussije Dortmund, s kojom će igrati naredni meč nakon reprezentativne pauze.

Bayern je u ovoj sezoni odigrao ukupno 25 mečeva, a ostvarili su neočekivano malo pobjeda - 15, uz sedam remija i tri poraza. Ipak, ubjedljivo su najefikasniji tim u Bundesligi i u dosadašnjem toku prvenstva su postigli 72 pogotka.

U četvrtfinalu Lige prvaka ih očekuje duel protiv Manchester Cityja, a ukoliko prođu među četiri najbolje ekipe u Evropi, tamo će igrati protiv pobjednika duela između Real Madrida i Chelseaja.