SAVEZ GA SUSPENDOVAO

Nogometni savez Bolivije suspendovao je šest sudija utakmice prve lige zbog produžetka od čak 42 minute.

Palmaflor je pobijedio Blooming u 6. kolu Profesionalne divizije, kako se službeno zove elitni rang bolivijskog nogometa, rezultatom 3:2, a utakmica u gradu Quillacollo po jakoj kiši je trajala čak 132 minute.

Naime, sudija Julio Gutierrez produžio je utakmicu za 42 minute i praktično se igralo dok domaćin nije pobijedio.

U izvještaju s utakmice Gutierrez je objasnio da je produžio utakmicu zbog dugačkog VAR pregleda videa drugog pogotka Palmaflora, te tučnjave koja je uslijedila nakon dva crvena kartona koja je pokazao igračima Bloominga.

Istina, prilikom pogotka Palmaflora za 2:0 u 82. minuti prekid zbog gledanja VAR snimka je trajao čak 17 minuta, no preostalih 25 minuta produžetka je bilo pretjerano mnogo, što je i Nogometni savez Bolivije potvrdio suspenzijom svih šest sudija koji su bili uključeni u susret.

Palmaflor je vodio s 2:0 pogocima Jonathana Canete iz penala u 19. minuti i Gilberta Alvareza iz penala u 82., a Blooming je izjednačio pogocima Gastona Rodrigueza iz 86. i Josea Sinisterre iz 90+24. minute.

Sudija Gutierrez je pokazao crvene kartone igračima gostiju Cesaru Menachu u 90+21. i Miguelu Becerri u 90+28. minuti, a Palmaflor je iskoristio dva igrača više u 38. minuti produžetka kada je Canete postigao svoj drugi pogodak na susretu. Nakon tog pogotka igrale su se još četiri minute nadoknade nakon čega je Gutierrez označio kraj najduže utakmice u historiji bolivijskog nogometa.

Iz Bloominga su se žalili na odluku sudije da produži susret 42 minute.

"Sramotno suđenje, igrači su izloženi riziku od povreda zbog pretjerane nadoknade, a u potpunosti smo oštećeni za rezultat koji su naši igrači zaslužili na terenu. Povući ćemo sve legalne poteze da se ovakvo suđenje više nikad ne ponovi u bolivijskom nogometu", poručili su iz Bloominga, čiji navijači su bili posebno ogorčeni jer smatraju da je sudija namjerno oštetio njihovu ekipu, te da se igralo sve dok Palmaflor ne pobijedi.

Mnogi navijači smatraju i kako sudijska odluka o nevjerovatnom produžetku utakmice ima veze i sa politikom jer je čelni čovjek Palmaflora bivši predsjednik Bolivije Evo Morales.
Zanimljivo, i Morales (63), koji je od 2006. do 2019. godine bio predsjednik Bolivije, se žalio na suđenje.

"Veoma sam zadovoljan zbog pobjede Palmaflora uprkos veoma sumnjivom suđenju. Žao nam je i molimo savez da obavi istragu o tome zašto je susret produžen ovoliko. Ne želimo misliti da su sudije željele da naš tim izgubi", napisao je Morales na Twitteru.

Moralesov Palmaflor je ove godine ušao u prvu ligu i već se nalazi u samom vrhu prvenstvene tabele, dok je Blooming jedna od najlošijih ekipa ove sezone.