IZAŠAO U 63. MINUTI

Ekipa Manchester Cityja na krilima nevjerovatnog Erlinga Haalanda plasirala se u četvrtfinale Lige prvaka, nakon pobjede protiv Leipziga rezultatom 7:0 uz pet pogodaka koje je postigao napadač iz Norveške. Ipak, pitanje je šta bi još bilo da ga Guardiola nije zamijenio u 63. minuti sinoćnje utakmice.

Haaland je pogađao redom u 22., 24., 45., 54. i 57. minuti, čime je postao tek treći igrač u historiji Lige prvaka koji je postigao pet golova na jednom meču. Prije njega to su napravili Lionel Messi u dresu Barcelone protiv Bayer Leverkusena i Luiz Adriano za Šahtar u duelu sa Bate Borisovim.
I onda, na opće iznenađenje Guardiola ga je zamijenio pola sata prije kraja, čime je Haalandu usratio priliku da postavi jedinstven rekord Lige prvaka.

"Znam da je Messi postigao pet golova, ali je Haaland to uspio u 60 minuta što nije slučaj sa Leom. Erling je veoma mlad, najbolje što sam mogao da uradim je da mu uskratim šansu da postigne šest golova. Da je to uradio sa 22 godine dosađivao bi se u budućnosti. Sjajan je igrač i to svi vide, uvijek je fokusiran na igru", objasnio je Guardiola nakon utakmice i tom izjavom pomalo iznervirao navijače Cityja.

Čudesni Norvežanin je sa 22 godine postao najmlađi igrač koji je postigao 30 golova u Ligi prvaka, a sada već na svom kontu ima 33 i to na samo 25 odigranih susreta.

"Kada sam izlazio rekao sam Guardioli da bih volio da postignem dupli hat-trick, ali šta može sada da se uradi", rekao je Norvežanin nakon utakmice.

Halland je sa 39 golova u dosadašnjem dijelu sezone postao klupski rekoreder bo broju pogodaka u jednoj sezoni. Dosadašnji rekorder Tommy Johnson je 1929. godine postigao 38 pogodaka.