OPTUŽBE ZA KORUPCIJU

Predsjednik Barcelone Joan Laporta je umalo zaplakao u trenucima kada je upozorio one koji optužuju njegov klub da će se boriti kako bi oprao ime španskog velikana.

Barcelona je uhvaćena u korupcijskoj oluji nakon što je otkriveno da su između 2001. i 2018. isplaćivali bivšeg potpredsjednika Tehničkog odbora sudija Josea Mariju Enriqueza Negreira.

Domaći rivali, uključujući ljutog neprijatelja Reala, pobunili su se protiv Barce optužujući ih za kupovanje naklonosti među službenim osobama utakmice, dok katalonski div tvrdi da je nevin. Laporta je obećao braniti čast ekipe na sudu.

Sada se oglasio na događaju za kapitene raznih sportskih klubova Barcelone, uključujući Sergia Busquetsa i Alexije Putellas.

"Jedva čekam suočiti se sa svim nitkovima koji prljaju naš grb. Barca je klub s vrijednostima. Koristimo riječ vrijednosti ne da bismo izgledali dobro, već zato što su vrijednosti zaista temeljni dio našeg modela sportske izvrsnosti. I zato je Barca cijenjena i priznata u cijelom svijetu. Događa se i da neki, potaknuti zavišću, pokušaju narušiti naš ugled kampanjama koje se provode u lošoj vjeri. Sentiment Barcelone se ne može kupiti ili prodati, ali se ne može ni okaljati. A u posljednje vrijeme, a koristim činjenicu da su se okupili ljudi koji vole klub, bilo je nekoliko žestokih napada da se zaprlja naš grb, a koji nemaju veze sa stvarnošću. I budite sigurni da ćemo u upravnom odboru kojim imam čast predsjedati to svim snagama braniti", rekao je Laporta.

Završio je potom svoj govor kada je bio na ivici suza.

"Nemojte misliti da postajem emotivan zbog slabosti, ja sam emotivan jer se stvarno želim suočiti sa svim nitkovima koji prljaju naš grb. Neka niko ne misli da je to zbog slabosti", dodao je.

Barca trenutno ima devet bodova prednosti na vrhu La Lige, a u nedjelju igra protiv najvećeg rivala Reala na Camp Nou.