PREMIERSHIP

Arsenal je u subotu spektakularnim preokretom stigao do tri važna boda u borbi za titulu. Na domaćem je terenu u 26. kolu Premier lige ekipa Mikela Artete pobijedila Bournemouth 3:2 nakon što je gubila 0:2. Tako je i poslije ovog kola vodeći Arsenal ostao na pet bodova ispred drugoplasiranog Manchester Cityja.

Nakon drugog gola Arsenala uslijedila je potpuna opsada pred vratima Bournemoutha, a ona je dovela do gola duboko u sudijskoj nadoknadi. Sudija Chris Kavanagh je produžio utakmicu za šest minuta, a baš kad se spremao odsvirati kraj, Arsenal je u 97. minuti dobio korner. Nakon ubačaja lopta je stigla na vrh šesnaesterca do Nelsona, koji je odličnim udarcem donio veliku pobjedu svojoj ekipi.

Nakon gola nastala je ludnica na terenu Emiratesa.

Gol je izazvao euforične scene. Igrači, navijači i stručni štab Arsenala trčali su po terenu nakon gola. Sudac Kavanagh prijavio je Arsenal FA-u, nakon čega je pokrenuta istraga protiv vodećeg kluba Premier lige.

Zakoni nogometnog takmičenja u Engleskoj kažu da se igrači i članovi stručnog štaba moraju ponašati na odgovoran način te ostati unutar svojih granica, osim u posebnim okolnostima (npr. fizioterapeut koji ulazi u teren za igru uz dopuštenje suca utakmice). Ipak, nema straha od oduzimanja bodova. Arsenal bi nakon svega mogao dobiti finansijsku kaznu, uz eventualne suspenzije za aktere nepropisnog slavlja.