Liga prvaka

Dvije utakmice osmine finala UEFA Lige prvaka na rasporedu su večeras.

U centru pažnje je klasik između Liverpoola i Real Madrida, dok zahuktali Napoli gostuje kod Frankfurta.

Liverpool i Real posljednji put snage su odmjerili u prošlosezonskom finalu Lige prvaka, kada je do pehara stigao kraljevski klub.

Tim Jurgena Kloppa u osmini finala ispao je samo jednom u posljednjih pet godina, a u sezoni 2019/20 eliminirao ih je madridski Atletico. Redsi se muče ove sezone, ali duel dočekuju sa dvije vezane pobjede protiv Evertona i Newcastlea, što je možda nagovještaj nešto bolje forme.

Real Madrid također ne igra najbolje u posljednje vrijeme. Kraljevi u domaćem prvenstvu kasne osam bodova za Barcelonom. No dovoljno je puta tim Carla Ancelottija pokazao da bez obzira na sve probleme u Ligi prvaka ne smije biti otpisan.

Oba trenera imaju problema s izostancima. Liverpool je bez Luisa Diaza, Ibrahima Konatea, Thiaga Alcantare. Dobra vijest za Kloppa je povratak Dioga Jote, Roberta Firmina, Virgila Van Dijka... Real je bez veznjaka Tonija Kroosa i Aureliana Tchouamenija. Ancelottija može radovati povratak Karima Benzeme i oporavak čuvara mreže Thibauta Courtoisa.

Frankfurt će u svom debitantskom nastupu u nokaut fazi Lige prvaka probati da zaustavi zahuktali Napoli koji neumoljivo ruši sve prepreke u domaćem prvenstvu, a igrao je odlično i u grupi Lige prvaka. Napoli je tri puta zaredom zaustavljen u osmini finala.

Oba meča igraju se od 21 sat.

Podsjetimo da su prošle sedmice odigrane prve utakmice nokaut faze. Milan je na domaćem travnjaku nadigrao Tottenham (1:0), Bayern je kao gost slavio protiv PSG-a (0:1), Borussija je na svom terenu nadigrala Chelsea (1:0), a Benfica je bila uspješna na gostovanju u Belgiji protiv Club Bruggea (0:2).

Sutra igraju Inter - Porto i Leipzig - Manchester City.

Faktor