ŠPANSKI MEDIJI

Špansko tužilaštvo istražuje firmu DASNIL 95 u vlasništvu Joséa Enriqueza Negreire, dugogodišnjeg španskog sudije i potpredsjednika tehničke komisije La Lige, na čiji račun je Barcelona od 2016. do 2018. godine u tri navrata uplatila ukupno 1.4 miliona eura, prenosi Index.hr.

Negreira je iz tehničke komisije otišao baš 2018., a netom prije odlaska primio je zadnju uplatu iz Barcelone. Nekoliko bivših čelnika Barcelone svjedočilo je pred istražnim sudom, kao i vlasnici kompanije. Negreira spomenute uplate od Barcelone nije prijavio poreznoj upravi, a navodi kako to nije učinio jer im je samo “pružao usluge savjetovanja”.

Savjeti su se navodno odnosili na to kako se igrači trebaju ponašati prema sudijama s obzirom na pravila sudačke komisije, a Barcelona je ubrzo nakon objave rezultata istrage poručila da je u prošlosti koristila usluge vanjskog savjetnika koji je uglavnom analizirao sudije za mlađe kategorije.

Kasnije je, navodi se, “klub proširio saradnju s tehničkim izvještajima vezanim za profesionalno suđenje kako bi se stekao uvid u informacije na zahtjev trenerskog osoblja prve ekipe, što je uobičajena praksa u profesionalnim klubovima”.

Bivši Barcin predsjednik Josep Bartomeu, koji je bio na čelu kluba u spornom razdoblju, rekao je da je klub na račun Negreirine firme novac uplaćivao još od 2003. godine, kad je prvi čovjek kluba bio sadašnji predsjednik Joan Laporta.

Skandal je izbio u trenutku kad Barcelona na prvom mjestu tablice ima 11 bodova prednosti ispred Real Madrida i na jako je dobrom putu da osvoji prvu titulu nakon 2019. godine. Ako je osude, Barceloni prijeti oduzimanje bodova i, u najgorem slučaju, izbacivanje iz lige, pišu španski mediji.

“Ne opovrgavam da je Barcelona koristila i plaćala savjetodavne usluge vezane za suđenje, što je praksa u svim velikim klubovima. To više ne radimo jer takve savjetnike sad imamo unutar kluba”, rekao je Joan Laporta i dodao:

“Morate znati da ova priča nije slučajno izašla baš sad kad nam ide jako dobro. To nije slučajnost. Klub će napraviti sve da zaštiti svoj integritet i ugled, a na svaki pokušaj da nas se ocrni i da se izvrne istina reagirat ćemo na odgovarajući način.”