NOVA IDEJA

Real, Barcelona i Juventus su ponovo pokrenuli ideju Superlige, a ovaj put planiraju da u njoj učestvuje čak 80 ekipa.

Prije skoro dvije godine 12 najvećih evropskih klubova je pokrenulo ideju Superlige koja bi postojala paralelno s UEFA-inom Ligom prvaka i postala bi de facto najvažnije nogometno takmičenje u Evropi.

No, za samo 48 sati čitav projekat se raspao jer je devet klubova pod pritiskom UEFA-e odustalo, te su Real Madrid, Barcelona i Juventus ostali usamljeni.

Sada ta tri kluba predlažu novi format Superlige. U njemu bi učestvovalo najmanje 60, a najviše 80 ekipa koje bi bile podijeljene na nekoliko divizija, a svaka bi odigrala najmanje 14 utakmica u sezoni.

Ovu ideju je predstavila kompanija A22 Sports Management koju su kreirali Real, Barca i Juve, a u saopćenju se tvrdi da projekat ima podršku klubova širom Evrope.

Ključna stvar zbog koje su klubovi za ideju Superlige je finansijski disbalans na Starom kontinentu s obzirom da su klubovi Premiershipa znatno bogatiji od ostatka kontinenta.

Tako su klubovi iz Premiershipa u januarskom prijelaznom roku doveli 31 od 35 najskupljih igrača, a upravo zbog toga u novu Superligu nisu pozvani engleski klubovi.

Nema sumnje kako će UEFA ponovo reagovati, a vidjet ćemo da li će se i ovaj projekat ubrzo ugasiti pod pritiskom krovne kuće evropskog nogometa ili će ovaj put Superliga zaista ugledati svjetlo dana.