Takmičenje u Maroku

Od danas do 12. februara u Maroku se održava 19. Svjetsko klupsko prvenstvo u fudbalu.

Za trofej se takmiči sedam klubova sa šest kontinenata (Evropa, Afrika, Azija, Sjeverna i Južna Amerika, Okeanija), a prvak Evrope Real Madrid veliki je favorit.

Pored Reala na klupskom SP-u sudjeluju Flamengo (Brazil), Wydad AC (Maroko), Seattle Sounders (SAD), Al Hilal (Saudijska Arabija), Al Ahly (Egipat) i Auckland City (Novi Zeland).

Večeras od 20 sati sastaju se Al Ahly i Auckland City.

Bolji iz ovog duela će u subotu za polufinale igrati protiv Seattle Soundersa, a u drugom subotnjem okršaju sastaju se Wydad AC i Al Hilal.

Flamengo će u polufinalu zakazanom za naredni utorak odmjeriti snagu protiv boljeg iz duela Wydad - Al Hilal, a Real Madrid će dan poslije igrati protiv Seattlea, Al Ahlyja ili Aucklanda.

Finale je zakazano za 12. februar.

Prošle godine je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima naslov pripao Chelseaju.

Klubovi iz Evrope su devet puta zaredom osvajali takmičenje pod kišobranom FIFA-e.

Real Madrid može se pohvaliti s najviše trofeja na Svjetskom klupskom prvenstvu. Kraljevi su pehar podizali četiri puta u pet nastupa (2014, 2016, 2017. i 2018. godine). Iza Reala je Barcelona kao trostruki svjetski prvak.

Bayern i Corinthians su po dva puta bili svjetski prvaci, a jednom su trofej osvajali Liverpool, Chelsea, Internacional, Sao Paulo, Vasco da Gaman, Inter, Milan, Manchester United. Ukupno je do sada bilo 11 različitih pobjednika takmičenja, a svi su došli iz Evrope ili Južne Amerike.

Faktor