Zvanično

Velšanin Gareth Bale završio je fudbalsku karijeru u 33. godini, potvrđeno je putem društvenih mreža.

Iza Balea je impresivna karijera u kojoj je osvojio pet trofeja Lige prvaka i tri španska prvenstva. Proslavio se igrajući za Tottenham, iz kojeg je prešao u Real Madrid za tada rekordnih 100 miliona eura.

U prvoj sezoni u Realu bio je odličan. Kasnije ga je ga je klb proslijedio na posudbu u Tottehnam, a po isteku ugovora otišao je u Ameriku.

Posljednji klub za koji je nastupao bio je Los Angeles FC. Nastupio je također i na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Kataru, gdje je sa reprezentacijom Velsa ispao u grupnoj fazi.

- Nakon pažljivog razmatranja, najavljujem da se odmah povlačim iz klupskog i međunarodnog fudbala.

Osjećam se nevjerovatno sretnim što sam ostvario svoj san da se bavim sportom koji volim. To mi je zaista pružilo neke od najboljih trenutaka u mom životu. Najveći od maksimuma u 17 sezona, to će biti nemoguće ponoviti, bez obzira na to što mi sljedeće poglavlje sprema.

Od mog prvog dodira u Southamptonu do posljednjeg sa LAFC-om i svega između, oblikovalo je klupsku karijeru na koju sam neizmjerno ponosan i zahvalan. Igrati i biti kapiten za svoju zemlju 111 puta je zaista bilo ostvarenje sna.

Iskazati svoju zahvalnost svima koji su odigrali svoju ulogu na ovom putu, čini se nemogućim. Osjećam se dužnom mnogim ljudima što su pomogli da promijenim svoj život i oblikujem svoju karijeru na način na koji nisam mogao ni sanjati kada sam počeo sa devet godina.

Mojim prethodnim klubovima, Southamptonu, Tottenhamu, Real Madridu i konačno LAFC-u. Svi moji prethodni menadžeri i treneri, osoblje iz zadnje sobe, saigrači, svi posvećeni navijači, moji agenti, moji nevjerovatni prijatelji i porodica, uticaj koji ste imali je nemjerljiv.

Moji roditelji i moja sestra, bez vaše posvećenosti u tim ranim danima, bez tako snažnog temelja, ne bih sada pisao ovu izjavu, zato vam hvala što ste me stavili na ovaj put i na vašoj nepokolebljivoj podršci.

Moja žena i moja djeca, vaša ljubav i podrška su me proveli. Odmah pored mene za sve uspone i padove, držeći me na putu. Inspirišeš me da budem bolji, a tebe ponosim.

Dakle, krećem s iščekivanjem u sljedeću fazu svog života. Vrijeme promjena i tranzicije, prilika za novu avanturu - napisao je Bale na društvenim mrežama.

U karijeri je odigrao ukupno 554 utakmice. Postigao je 186 pogodaka i upisao 139 asistencija.


Faktor