Donesena odluka

Utakmice 16. kola italijanske Serie A koje su na rasporedu 4. januara, počet će minutom šutnje kako bi se odala počast legendarnom brazilskom fudbaleru Peleu koji je preminuo sinoć.

Ovu informaciju danas su saopćili iz Fudbalskog saveza Italije, dodavši i da će prijateljske utakmice također početi minutom šutnje.

- Povodom svih prijateljskih utakmica zakazanih od danas, petka, 30. decembra, i šesnaestog dana prvenstva Serije A koje će se igrati u srijedu 4. januara, FIGC je naredio minut šutnje u znak sjećanja na Pelea, koji je preminuo jučer - poručili su Italijani.

Pele je preminuo u 82. godini u Sao Paolu. Od 2021. liječio se od raka debelog crijeva, a posljednjih mjesec dana proveo je u bolnici.

Osvojio je rekordna tri Svjetska prvenstva i postao jedna od najistaknutijih sportskih figura prošlog stoljeća.

Fudbalsku karijeru okončao je 1977. godine. Obnašao je dužnost pri Ministarstvu sporta, bio je i ambasador dobre volje pri UN-u i UNESCO-u.

Ostalo je zapisano da je odigrao 1.363 utakmice i da je postigao 1.279 golova.

Brazilska vlada proglasila je trodnevnu žalost nakon njegove smrti. Komemoracija legendarnog fudbalera bit će održana 3. januara na stadionu Santos, gdje je odigrao veći dio karijere.

Pele će biti ispraćen na svoje posljednje putovanje u prisustvu članova porodice na groblju Memorijalne nekropole Ekumenica u Santosu.

Faktor