Evropska nogometna federacija (UEFA) iznenadila je nogometne fanove izborom lokacije na kojoj će Bjelorusija dočekati Švicarsku u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Naime, Bjelorusija se nalazi pod posebnim sankcijama UEFa-e zbog potpore ruskoj invaziji na Ukrajinu pa ne smije igrati utakmice na domaćem terenu pred svojim navijačima.

Svaku utakmicu moraju igrati u drugoj državi, a krovna evropska nogometna organizacija odredila da će se utakmice Bjelorusije i Švicarske u martu igrati u Novom Sadu.

Ovakva odluka očekivano je izazvala brojne reakcije budući da su Švicarci izbacili Srbiju s posljednja dva Svjetska prvenstva u grupnoj fazi.



Na tim susretima švicarski igrači albanskog porijekla slavili su golove gestikulirajući albanskog orla, a posebno puno incidenata bilo je na nedavnoj utakmici u Kataru.

Selektor Srbije Dragan Piksi Stojković je tada psovao Švicarcima "majku šiptarsku", a na kraju meča izbila je i tučnjava.

Inače, u grupi I kvalifikacija za Evropsko prvenstvo se osim Bjelorusije i Švicarske, nalaze još Andora, Izrael, Kosovo i Rumunija.