DESCHAMPS NIJE POGRIJEŠIO

Selektor nogometne reprezentacije Francuske Didier Deschamps napravio je sedam izmjena tokom meča finala Svjetskog prvenstva u Kataru protiv Argentine, a iako se mnogi pitaju kako je to moguće, stiglo je objašnjenje koje govori da je prvi put iskorišten novi protokol.

Naime, prema pravilima turnira koje je ranije definisala FIFA, obje ekipe mogu napraviti po pet izmjena tokom regularnih 90 minuta i još jednu - dodatnu šestu, u produžecima, no pažnju je svakako privukla činjenica da je Deschamps napravio sedam promjena.

Sedmu izmjenu selektor Francuske je napravio u samom finišu drugog produžetka kada je Julesa Koundea zamijenio Axelom Disasijem, no tu nije napravio nikakvu grešku i ispoštovao je mogućnost koju mu nudi novi protokol.

Naime, Rabiotova izmjena u 96. minuti bila je izazvana udarcem u glavu, a nova pravila kažu da, u slučaju potresa mozga, treneri mogu napraviti još jednu dodatnu izmjenu, što je Deschamps iskoristio.

Prve dvije izmjene napravio je još u 41. minuti prvog poluvremena, kada je umjesto Girouda i Dembelea ubacio Thurama i Kolo Muanija, a nakon toga je u 71. minuti na teren ubacio Comana i Camavingu umjesto Griezmanna i Hernandeza.

Rabiot je s povredom glave izašao u 96. minuti, u 113. je i Konate ušao umjesto Varanea, što je bila šesta izmjena, no Deschamps je iskoristio novi protokol i u samom finišu, tačnije 121. minuti, umjesto Koundea je na teren ušao Disasi.

Podsjećamo, nakon 120 minuta rezultat je glasio 3:3, a onda je Argentina treći put u historiji postala prvak svijeta nakon boljeg izvođenja penala.