Zanimljiv podatak

Polufinalno uzbuđenje na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru počinje danas, okršajem Argentine i Hrvatske. Interesantno je da ukoliko Hrvatska i Francuska prođu u finale, nakon više od 30 godina desit će se da dvije reprezentacije dva puta zaredom igraju finale Mundijala, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatska i Francuska su 2018. godine na Svjetskom prvenstvu u Rusiji igrale finalnu utakmicu, u kojoj su Francuzi slavili sa 4:2 i osvojili svoj drugi naslov prvaka.

U slučaju da Hrvatska večeras pobijedi Argentinu, a Francuska sutra eliminiše Maroko, "Trikolori" i "Vatreni" ponovo će nakon četiri godine odmjeriti snage u finalu Mundijala.

To se dosad samo jedanput desilo u historiji svjetskih prvenstva, a pošlo je za rukom reprezentacijama Argentine i tadašnje Zapadne Njemačke.

Dvije reprezentacije su igrale finale Svjetskog prvenstva 1986. godine u Meksiku, u kojem je slavila Argentina sa 3:2 i osvojila svoj drugi naslov prvaka. Četiri godine kasnije, u finalu Mundijala održanog 1990. godine u Italiji, slavila je Zapadna Njemačka rezultatom 1:0, osvojivši treći naslov prvaka.

Navijačima reprezentacije Hrvatske svakako može biti važna informacija da osvajač naslova prvaka 1986. i 1990. nije bio isti, odnosno da je jedan osvojila Argentina, a drugi Zapadna Njemačka.

Anadolija