OTKRIVENO ZNAČENJE

Argentinski kapiten Lionel Messi predstavio je novi način proslave gola nakon što je pogodio u četvrtfinalnoj pobjedi svoje selekcije nad Nizozemskom na Svjetskom prvenstvu. Proslava pogotka je imala skriveno značenje.

Sedmerostruki osvajač Zlatne lopte odigrao je ključnu ulogu na stadionu Lusail u petak navečer, a sve je krenulo asistencijom za vodeći gol Nahuela Moline u prvom poluvremenu.

Messi je potom udvostručio vodstvo Argentine iz penala u drugom poluvremenu nakon što je Denzel Dumfries prethodno faulirao Marcosa Acunu.

Nije pogriješio, ostavljajući golmana Andriesa Nopperta ukopanog nakon što je poslao loptu u donji desni ugao.

As Paris Saint-Germaina odjurio je slaviti pri čemu je pokazivao na klupu Nizozemske dok je prolazio pored nje.

Messi je skočio u zrak i stisnuo ruke iza ušiju u trenucima dok su mu skandirale hiljade argentinskih navijača na stadionu.

Upijao je dodvoravanje navijača kao i bijesni Van Gaalov pogled. Znao je da se duh prošlosti probudio.

Naime, 2002. godine Van Gaal se vratio u Barcelonu na nesretni drugi mandat kao trener. Nizozemac je izdržao pola sezone prije nego što je dobio otkaz u januaru 2003. ostavivši Barcelonu na 12. mjestu.

Na Camp Nouu je za to vrijeme bio Juan Riquelme koji je zamijenio Rivalda istog ljeta kada je Van Gaal stigao.

Riquelme se smatra jednim od najboljih veznjaka svoje generacije i jednim od najboljih argentinskih igrača ikada.

Unatoč cijeni od 13 miliona eura, Van Gaal nije bio fan Riquelmea i nazvao ga je "političkim potpisom" nakon njegovog javnog sukoba s Rivaldom, piše The Guardian.

Van Gaal nije uspio maksimalno iskoristiti Riquelmeove talente, redovno ga je stavljao da igra van svoje pozicije i na klupu kako bi poslao poruku čelnicima Barcelone.

Šta je bila Riquelmeova prepoznatljiva proslava? Ruke iza uha. Ko je idolizirao Riquelmea dok je odrastao? Messi.

Ne morate biti stručnjak da biste sve sastavili u ovom trenutku.
Kao mladić, Messi je bio fasciniran Riquelmeom.

"Ponekad bi Leo došao na roštilj i sjećam se kada su jednom došli Riquelme, Rochemback, Motta i neki drugi igrači. Još uvijek mogu vidjeti Messija kako sjedi na dnu stola gledajući u Riquelmea kao da je Isus Krist. Njemu je Riquelme bio veliki idol, bio je ljevak i igrao je na poziciji broj 10 u Barceloninoj prvoj ekipi. Međutim, Leo bi ga samo pogledao jer je bio veoma sramežljiv, morali ste izvlačiti riječi iz njega", rekao je još 2020. godine bivši trener Barcelone Josep Minguella.

Messijeva proslava bila je u nastajanju 20 godina. Imate osjećaj da je uživao u tome.