Jedinstvo u različitosti

Najveće iznenađenje i najljepša priča Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru je reprezentacija Maroka.

Lavovi Atlasa postali su prva afrička selekcija koja će igrati u polufinalu svjetskih prvenstava. Nakon što je prošao grupu u kojoj su bili Belgija, Hrvatska i Kanadala, Maroko je u nokaut fazi eliminirao Španiju, a zatim Portugal.

Marokanci će do kraja Mundijala sasvim sigurno igrati još dva meča. Prvo polufinalni s Francuskom, a zatim susret za treće mjesto, ili veliko finale.

Većina reprezentativaca Maroka koji pišu historiju u Kataru rođena je van ove sjevernoafvričke države.

Achraf Hakimi, zvijezda PSG-a, rođen je u Madridu. Upravo je on izveo odlučujući penal u duelu sa Španijom i državu u kojoj je proveo djetinjstvo izbacio sa Svjetskog prvenstva.

Ukupno 14 od 26 fudbalera koji a Mundijalu u Kataru predstavljaju Maroko dolaze iz dijaspore, a razlozi su društveni, politički, ekonomski...

Različito odrastanje Marokanaca moglo je učiniti situaciju složenom za selektora Walida Regraguija, ali Lavovi Atlasa na travnjaku dišu kao jedan. Možda su igrači pronašli jedinstvo u različitosti.

Još jedna marokanska zvijezda, Hakim Ziyech, dolazi iz druge države. On je prije 29 godina rođen u Nizozemskoj. Boje zemlje rođenja branio je u omladinskim selekcijama, a kada je došlo vrijeme da se odluči čiji dres će nositi u seniorskom fudbalu, odabrao je Maroko.

Van Maroka je rođen i Bono, 31-godišnji golman Seville. Rođen je u Kanadi, osam godina je proveo u Montrealu, a onda se vratio u zemlju svog porijekla.

Jedan od razloga zašto su se igrači međusobno zbližili je trnovit put u inostranstvu i žrtvovanje roditelja da svojoj djeci omoguće bolji život.

- Mama je čistila kuće, a otac je bio ulični prodavač. Potječem iz skromne porodice koja je teško zarađivala za život. Danas se svaki dan borim za njih. Žrtvovali su se za mene. Uskratili su mojoj braći mnoge stvari kako bih ja uspio - ispričao je jednom prilikom Hakimi za zvaničnu web stranicu Bundeslige.

Zbog toga igrač PSG-a poslije velikih pobjeda trči pravo u zagrljaj svojoj majci koja ga bodri s tribina u Kataru.

Faktor