Najveće iznenađenje

Među osam četvrtfinalista na Svjetskom fudbalskom prvenstvu u Kataru 2022., Maroko je najveće iznenađenje, ali će se već danas vidjeti mogu li "Lavovi Atlasa" nastaviti s uzbudljivom igrom ili ne.

Maroko, koji nikada nije prošao dalje od osmine finala prije "Katara 2022", plasirao se u četvrtfinale po prvi put u historiji nakon što je u utorak eliminisao bivšeg šampiona Španiju nakon izvođenja penala.

"Lavovi Atlasa" su šest puta igrali na Svjetskom prvenstvu - 1970, 1986, 1994, 1998, 2018. i 2022. godine.

Maroko je dao sve od sebe 1986. godine, ali je afrički tim u osmini finala eliminisala Zapadna Njemačka rezultatom 1:0.

U Kataru je Maroko proglašen "tamnim konjem" turnira zbog iznenađujuće dobrog nastupa.

Predvođen desnim bekom Paris Saint-Germaina Achrafom Hakimijem, Maroko je postao prvi afrički tim koji je prošao grupnu fazu na Svjetskom prvenstvu u 21. vijeku.

Maroko je osvojio prvo mjesto u grupi "F" sa sedam bodova dok se nadmetao sa teškim protivnicima kao što su Hrvatska, Belgija i Kanada. Osim Maroka, dalje je prošla i Hrvatska, aktuelni svjetski viceprvak.

Marokanci su remizirali sa Hrvatskom 0:0 u prvoj utakmici grupe "F", zatim su pobijedili Belgiju sa 2:0 i na kraju Kanadu rezultatom 2:1, osiguravši prvo mjesto u grupi.

Tako su "Lavovi Atlasa" u osmini finala izašli na megdan Španiji, drugoplasiranoj u grupi "E".

Španija je u grupnoj fazi zauzela drugu poziciju, te su osvojili četiri boda kao i Njemačka, ali zahvaljujući gol-razlici uspjeli su se plasirati u osminu finala.

Maroko se sastao sa Španijom u utorak i eliminisao šampiona iz 2010. godine, savladavši ga sa 3:0 u penalima, nakon što je regularni tok utakmice završen bez golova.

U narednom meču u Kataru 2022, Maroko, koji s klupe vodi Walid Regragui, u subotu će odmjeriti snage sa Portugalom.

Portugal je u utorak savladao Švicarsku sa 6:1 i izborio kartu za četvrtfinale.

Četvrti afrički tim koji se plasirao u osminu finala

U istoriji Svjetskog prvenstva, Maroko je postao četvrti tim iz Afričke fudbalske konfederacije (CAF) koji igra u četvrtfinalu.

Kamerun (1990.), Senegal (2002.) i Gana (2010.) su prethodno izborili četvrtfinale Svjetskog prvenstva, što je dosad najbolji učinak Afrike do sada.

Engleska je zaustavila Kamerun rezultatom 3:2 u četvrtfinalu 1990. godine.

Turska, koja je bila iznenađenje Svjetskog prvenstva 2002., eliminisala je Senegal "zlatnim golom" za 1:0.

U četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici 2010. Ganu je eliminisao Urugvaj u izvođenju penala nakon neriješenog rezultata 1:1.

Mazraoui, Hakimi, Ziyech

Noussair Mazraoui (Bayern Munich), Hakimi (Paris Saint Germain) i Ziyech (Chelsea) su glavni stubovi Maroka.

Osim njih, važni igrači tima su i Nayef Aguerd (West Ham United), Romain Saiss (Besiktas), golman Bounou (Sevilla) i Youssef En Nesyri (Sevilla).

Na Svjetskom prvenstvu 2022. Maroko je postigao četiri gola - dva protiv Belgije, a ostala dva protiv Kanade. Zakaria Aboukhlal, Saiss, En Nesyri i Ziyech bili su strijelci.

Ipak, Aguerd je postigao autogol na utakmici protiv Kanade, što je i dalje jedini gol koji je Maroko primio na ovom Svjetskom prvenstvu.

Četvrtfinalna faza u Kataru počela je petak. U polufinale su prošli Argentina i Hrvatska. Drugi polufinalni par saznat ćemo nakon današnjih utakmica Maroko - Portugal (16 sati) i Francuska - Engleska (20 sati).

Polufinale će se održati sljedeće sedmice, a finale 18. decembra, dan nakon utakmice za treće mjesto.

Anadolija