NEMA NEPORAŽENIH

Završilo je takmičenje po grupama na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Dvije najbolje reprezentacije iz svake od osam grupa izborilo je plasman u osminu finala, no zanimljivo je da niko to nije uradio na savršen način. Drugim riječima, niko u grupi nije imao sve tri pobjede.

To se nije dogodilo otkad se Svjetsko prvenstvo igra s 32 reprezentacije. Dakle, na svakom SP-u od 1998. godine barem jedna ekipa imala je maksimalan učinak, odnosno devet osvojenih bodova. Kako će ovo biti zadnje prvenstvo s 32 reprezentacije, tako će biti prvi i zadnji puta da se ovo dogodilo.

Gledajući cijelu historiju SP-a, triput se dogodilo da niko nije ostvario sve pobjede u grupi. Zadnji put 1994. godine, na posljednjem prvenstvu s 24 reprezentacije. Isto se dogodilo i 1962. i 1958., kada je učestvovalo 16 reprezentacija.

Dodajmo da su u Kataru četiri reprezentacije grupnu fazu završile neporažene. Po dvije pobjede i remi imali su Nizozemska, Engleska i Maroko, a jednu pobjedu i dva remija ostvarile su Sjedinjene Američke Države.