RAZLIČITI MOTIVI

Kako se i očekivalo, utakmica između Srbije i Švicarske u okviru 3. kola grupne faze Svjetskog prvenstva u Kataru izazvala je mnogo tenzija na terenu između igrača ove dvije selekcije, a posebnu pažnju privukli su potezi Dušana Vlahovića i Granita Xhake.

Nakon što je Vlahović zabio pogodak za preokret Srbije i vodstvo od 2:1, tokom slavlja se uhvatio za međunožje i kako pišu novinari koji su bili na stadionu, okrenuo se prema navijačima Srbije, vjerovatno zbog nedavne afere koja je uzdrmala ovu reprezentaciju i seksualnog skandala u kojem su "upleteni brojni reprezentativci i njihove supruge".

Bio je to njegov odgovor na sve špekulacije, iako se u prvi mah činilo da je provocirao navijače Švicarske, to na kraju nije bio slučaj.

U drugom poluvremenu, pri vodstvu Švicarske od 3:2 u 65. minuti, došlo je do sukoba između igrača Švicarske i nogometaša Srbije koji su sjedili na klupi za rezervne igrače, a tom prilikom oni su vrijeđali Granita Xhaku koji im nije ostao dužan.


Naime, veznjak Arsenala okrenuo se prema igračima Srbije, a baš kao i Vlahović, uhvatio se za međunožje. Xhaka je, tom prilikom, na albanskom jeziku psovao Srbijancima, što ih je posebno isprovociralo.

I nakon toga, Xhaka je u jednom navratu ušao u sukob s igračima Srbije, ali na kraju se ipak sve smirilo i utakmica se privela kraju, a plasman u nokaut fazu osigurala je repreznetacija Švicarske koja će igrati protiv Portugala.