Argentina i Poljska nakon dramatičnog raspleta u grupi C plasirale su se u osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru, a kako su na kraju između Poljaka i Meksika mogli odlučivati čak i žuti kartoni, evropski mediji prisjetili su se Mundijala 1994. godine i najdramatičnijeg raspleta koji je ikad viđen na smotri najboljih.

Bilo je to na Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama i to u grupi E u kojoj su nastupale selekcije Meksika, Irske, Italije i Norveške.

Na kraju, svi timovi su imali jednak broj bodova (4), odnosno grupnu fazu su sve selekcije završile s pobjedmo, remijem i porazom. Meksiko je kao prvoplasirani prošao dalje i to s gol-razlikom 3:3, odnosno s najviše postignutih pogodaka.


Rasplet grupe E na Svjetskom prvenstvu 1994. godine

Irska i Italija su bile na drugoj i trećoj poziciji s gol-razlikom 2:2, no Irska je bila ispred Italijana jer su u međusobnom omjeru slavili rezultatom 1:0.

Na posljednjem mjestu završila je Norveška i to sa samo jednim postignutim golom i to u pobjedi protiv Meksika rezultatom 1:0, dok je njihov duel protiv Irske završen bez pogodaka.

Na kraju, plasman u narednu fazu osigurala je i Italija jer su u tadašnjem formatu dvije prvoplasirane reprezentacije išle dalje, ali i četiri najbolje trećeplasirane, s obzirom na to da je to bio turnir na kojem se igralo u šest grupa.

Meksiko i Irska su već u narednoj fazi ispali, a Italija je došla do finala, gdje su doživjeli poraz od Brazila nakon penala.