Mundijal 2022.

Nakon što smo saznali prve parove osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru, danas će biti poznata još četiri sudionika nokaut faze takmičenja.

Tačnije tri jer Francuska je u grupi D već osigurala plasman među 16 najboljih i danas protiv Tunisa nastupa bez rezultatskog pritiska.

Aktuelni prvak svijeta u prva dva kola nadigrao je Australiju i Dansku, dok je Tunis osvojio jedan bod na startu Mundijala, ali i dalje ima šansu da se nađe u osmini finala, ako eventualno iznenadi Trikolore.

U drugom susretu grupe sastaju se Australija i Danska. Australija ima tri boda i ukoliko ne bude iznenađenja na meču Francuske i Tunisa, bio bi joj dovoljan i bod protiv Danske. Danskoj je za plasman u nokaut fazu neophodan trijumf.

Obje utakmice grupe D zakazane su za 16 sati.

Uzbudljivo će biti u grupi C gdje još ništa nije riješeno. Sastaju se Argentina - Poljska i Saudijska Arabija - Meksiko.

Lewandowskom i Poljacima protiv Messija i Gaučosa za plasman dalje odgovara pobjeda ili remi, ali bi bila eliminirana u slučaju da izgubi u kombinaciji s pobjedom Saudijske Arabije protiv Meksika.

Ako Poljska bude poražena, a Saudijska Arabija i Meksiko remiziraju, o plasmanu u nokaut fazu odlučivat će gol-razlika. Ako Poljska izgubi, a Meksiko pobijedi, o njihovoj sudbini također odlučuje gol-razlika.

Argentina mora slaviti kako bi osigurala nokaut rundu, a remi bi bio dovoljan u slučaju da Meksiko i Saudijska Arabija remiziraju. Ukoliko Argentina i Poljska odigraju neriješeno, a Saudijska Arabija savlada Meksiko, Gaučosi bi završili turnir već u grupnoj fazi.

Saudijska Arabija plasirat će se u osminu finala ako pobijedi Meksiko. Remi bi bio dovoljan ako Poljska savlada Argentinu. Ako bi oba meča završila neriješenim ishodom, Saudijska Arabija bi ispala.

Meksiko mora pobijediti kako bi imao bilo kakve šanse za nastavak takmičenja.

Mečevi C grupe počinju u 20 sati.

Prvoplasirani tim grupe C igrat će u osmini finala s drugoplasiranom ekipom grupe D, a prvoplasirana selekcija grupe D odmjerit će snage s drugoplasiranom reprezentacijom C grupe.

Faktor