ZANIMLJIVA SITUACIJA

Francuski mediji su objavili zanimljivu priču o tome da će povrijeđeni Karim Benzema zvanično biti svjetski prvak u slučaju titule Francuske u Kataru, s obzirom da FIFA pobjedniku planira dodijeliti 26 medalja, što odgovara broju igrača na listi prijavljenih igrača Trikolora.

Još je dug put, naravno, ali Francuzi su već napravili veoma važan prvi korak. Trikolori su se kvalifikovali za osminu finala, čak i prije posljednje utakmice u grupi s Tunisom (srijeda 16:00).

Iako je prerano razmišljati o mogućem finalu, već nekoliko dana se u raspravama postavlja pitanje: Ako Francuzi trijumfuju 18. decembra, hoće li se Karim Benzema smatrati svjetskim prvakom na isti način kao i njegovi saigrači?

U objašnjenju FIFA-e navodi se da će prvaku dodijeliti 26 medalja što odgovara broju igrača na listi selektora Francuske Didiera Deschampsa. FIFA bi u tom slučaju prepustila Nogometnom savezu Francuske da podijeli medalje igračima, a Benzema bi tako imao status svjetskog prvaka čim mu Savez da svoju medalju, koja mora pripasti njemu kao jednom od prijavljenih igrača.

Podsjetimo, zvanično najbolji nogometaš svijeta primoran je propustiti Svjetsko prvenstvo jer ponovo ima problema s povredom, ali Deschamps nije odlučio pozvati nijednog nogometaša kao njegovu zamjenu.

Naravno, ista logika važi i za Lucasa Hernandeza koji se povrijedio na startu šampionata protiv Australije. S druge strane, povrijeđeni Christopher Nkunku, kojeg je na listi zamijenio Randal Kolo Muani, neće imati status svjetskog prvaka u slučaju titule Francuza.