SMISLILI PLAN

Rusi razmišljaju da napuste Evropsku nogometnu federaciju (UEFA) i presele se u Aziju nakon što su gotovo godinu dana suspendovani iz svih takmičenja.

Ova odluka bi im omogućila da se nacionalni tim i klubovi ponovo takmiče na međunarodnoj sceni, što im je zabranjeno još u martu 2022. godine.

Brojni ruski, ali i neki od najuglednijih evropskih listova, pisali su o ovim razmišljanjima Rusa, a svi se pozivaju na izjavu predsjednika tamošnjeg nogometnog saveza.

"Iako sam prije nekoliko mjeseci rekao da je razmišljanje o Aziji preuranjeno, sada vjerujem da je to prilika koju treba razmotriti", rekao je predsjednik saveza Aleksandar Djukov.

Na njegovu izjavu poziva se i francuski L'Equipe koji je konsultovao politikologe i zaključio da su velike šanse da se ovaj transfer stvarno dogodi.

Podsjetimo, Svjetska nogometna federacija (FIFA) i UEFA su u februaru donijeli odluku o suspenziji svih ruskih klubova i reprezentacija iz svojih takmičenja nakon što je Moskva pokrenula agresiju na istoku Ukrajine.

Iako su se nacionalni tim i klubovi koji igraju evropska takmičenja žalili Sudu za sportsku arbitražu, nisu uspjeli dobiti taj postupak pa tokom prethodne sezone nisu mogli igrati utakmice protiv evropskih timova.