ZAŠTO SU GA IZABRALI?

Utakmicu Belgija - Kanada obilježilo je katastrofalno suđenje.

Reprezentacija Kanade odigrala je odličnu utakmicu protiv Belgije i izgubila, za što velike zasluge pripadaju i sudačkoj postavi.

Uz jedan dosuđeni, za Kanađane u prvom poluvremenu nisu dosuđena još dva jedanaesterca, a trebala su biti.

Ne čudi stoga što je jutro nakon utakmice glavna tema glavni sudac utakmice Janny Sikazwe i VAR sudac Juan Soto.

I dok je Soto uglavnom nepoznat široj nogometnoj javnosti, Sikazwea su svi nogometni zaljubljenici upoznali kada je u siječnju ove godine odsvirao kraj utakmice Mali - Tunis u 86. minuti. Igrači i članovi stručnog stožera obaju reprezentacija su se zapitali što se događa, a Sikazwe je nedugo potom odlučio da će se ipak igrati dalje. Čim je istekla 90. minuta, svirao je kraj po drugi put.

Tunižani su se bunili, inzistirajući da se odigra i sudačka nadoknada, ali zambijski sudac ih je poslao u svlačionicu. Poslije 25 minuta im je došao s prijedlogom: "Hej, idemo odigrati još tri minute nadoknade."

Reprezentativci Tunisa nisu htjeli ni čuti za to i utakmica nije odigrana do kraja u onoj mjeri u kojoj je to trebala biti.

Sikazwe je postao predmet sprdnje na društvenim mrežama, a mnogi su sinoć bili u nevjerici kad su shvatili da će on dijeliti pravdu na utakmici Belgija - Kanada.

Budući da FIFA suce za Svjetsko prvenstvo odabire po kontinentalnom ključu, Afrika daje šest glavnih arbitara za ovu svjetsku smotru, a jedan od njih šestorice delegiranih je i Sikazwe.