PONOVO ODUŠEVIO SVIJET

Kompanija za podatke Nielsen Gracenote proglasila je zapanjujuću pobjedu Saudijske Arabije nad teškašom Argentinom (2:1) na aktuelnom Svjetskom prvenstvu u Kataru statistički najvećim šokom u historiji Mundijala.

Saudijci (51. na rang listi FIFA-e) smatrani su samo pukom formalnošću za Argentinu koju predvodi Lionel Messi i koja je među favoritima za osvajanje Svjetskog prvenstva, ali ekipa koju vodi Herve Renard imala je druge ideje.

Naravno, nogometni svijet je zaprepašten, a Renard je u centru pažnje. Iako je pobjeda nad Argentinom sigurno najveće Renardovo postignuće koje je dospjelo na naslovnice, to nije njegov prvi pravi uspjeh. Renard, koji je nekada radio kao domar, nosi brojne odlike.

Ko je Herve Renard?

Renard je imao 15 godina dugu karijeru defanzivca igrajući za Cannes, Stade de Vallauris i SC Draguignan u Francuskoj. Na kraju karijere Renard je morao raditi kao domar ili čistač kako bi spojio kraj s krajem.

Potom je pokrenuo vlastitu kompaniju za čišćenje dok je dobijao trenersku licencu.

Renardova trenerska karijera započela je u Draguignanu prije nego što je pomoćni trener bio u Shanghai Coscu (Kina) i Cambridge Unitedu (Engleska). Kasnije je postao trener ekipa iz Cambridgea te Nam Dinha (Vijetnam) i AS Cherbourg (Francuska).

Međutim, njegov trenerski uspjeh došao je na međunarodnom nivou s afričkim selekcijama.

Renard je jedini trener koji je vodio dvije različite reprezentacije do naslova Afričkog kupa: Zambiju 2012. i Obalu Slonovače tri godine kasnije.

Također je pomogao Maroku da se 2018. kvalifikuje na svoje prvo Svjetsko prvenstvo u 20 godina, ali je odstupio nakon iznenađujućeg ispadanja s Afričkog kupa nacija 2019.

Vodio je i francuskog prvoligaša Lille 2015. godine.

Postignuća s reprezentacijom Saudijske Arabije

Renard je 2019. imenovan selektorom Saudijske Arabije i pod njegovim vodstvom Zeleni sokolovi su skočili sa 70. na 51. mjesto na FIFA-inoj listi.

Saudijska Arabija pod vodstvom Renarda završila je na vrhu svoje kvalifikacijske grupe ispred Japana i Australije te po šesti put stigla do Svjetskog prvenstva.

Šta je Renard rekao nakon pobjede nad Argentinom?

Renard je imao vrlo objektivnu reakciju na sada čuvenu pobjedu Saudijske Arabije nad Argentinom. Zapravo, također je nastavio isticati greške svoje ekipe protiv Messija i saigrača.

"Ovo je nogomet, ponekad se mogu dogoditi potpuno lude stvari. Možemo samo dobro proslaviti 20 minuta i to je sve, ima još dvije utakmice. Kada dođeš na Svjetsko prvenstvo, trebaš vjerovati u sebe, u nogometu se svašta može dogoditi. Taktički nismo bili dobri u prvom poluvremenu. Naš blok je bio kompaktan, ali naš pritisak na njihove štopere i defanzivnog veznog Leandra Paredesa nije bio dovoljan. Da smo u to vrijeme primili drugi gol, utakmica bi bila gotova", rekao je 54-godišnjak.

Naredni meč Saudijska Arabija igra protiv Poljske 26. novembra.