KATAR 2022

S velikim nestrpljenjem najveći dio svijeta očekuje Svjetsko prvenstvo u Kataru koje će početi današnjom utakmicom između domaće selekcije i Ekvadora te trajati sve do 18. decembra kada je simbolično Nacionalni dan zemlje domaćina.

Ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo koje će se održati u arapskom svijetu i drugo koje će se u potpunosti održati u Aziji nakon Mundijala 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu. Ujedno će ovo biti posljednji turnir na kojem će učestovati 32 selekcije jer će se na prvenstvu 2026. godine u Sjedinjenim Državama, Meksiku i Kanadi igrati 48 reprezentacija.

Ovogodišnje Svjetsko prvenstvo će se prvi put održati zimi zbog intenzivnih vrućina i vlage u Kataru, a igrat će se u skraćenom vremenskom okviru od 29 dana. To je očekivano stvorilo dosta problema klupskom nogometu pa su nacionalne lige morale produžiti zimske pauze u svojim rasporedima dok su velike evropska takmičenja užurbanim tempom već završila grupne faze i nastavak se očekuje tek naredne godine.

Svjetska nogometna federacija (FIFA) je u aprilu ove godine objavila nagrade za sve selekcije učesnice. Svaka reprezentacija će dobiti 1,5 milion dolara prije takmičenja za pokrivanje troškova priprema. Ukupni nagradni fond bit će 40 miliona dolara veći od fonda prethodnog prvenstva koji je iznosio 400 miliona dolara. Novi svjetski prvak će na kraju osvojiti 42 miliona dolara.

Prve kontroverze zbog domaćinstva Katara počele su još 2010. godine kada je ova arapska država dobila podršku čelnika FIFA-e u konkurenciji Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje, Japana i Australije. Odluka o domaćinstvu Svjetskog prvenstva u Kataru je ocijenjena kao visoki operativni rizik te dobila kritike javnosti. Mnogi su je kritikovali i kao dio korupcijskih skandala u FIFA-i.

U međuvremenu Katar se suočio i sa snažnim kritikama zbog tretmana stranih radnika uključenih u pripreme za Mundijal, a Amnesty International je pisao o prisilnom radu i lošim radnim uslovima, dok su mnogi radnici migranti tvrdili da su morali platiti visoke naknade za dobijanje posla. Zbog katarskih zakona o konzumaciji alkohola, organizatori su najavili stvaranje određenih zona za triježnjenje kao alternativu većim hapšenjima pijanih navijača. Poseban šok za navijače uslijedio je u petak, 48 sata prije otvaranja prvenstva, kada su domaćini odlučili da neće prodavati alkohol na stadionu i fan-zonama koje se nalaze u okviru stadiona.

Domaćini su se ipak potrudili da uslovi za nogometaše budu na najvećem mogućem nivou, pogotovo kada su u pitanju stadioni koji su opremljeni sistemima za hlađenje koji imaju za cilj smanjiti temperaturu unutar stadiona do 20 stepeni Celzijusa. Najveći stadion Lusai Iconic prima 80.000 gledatelja, Al Bayt 60.000, dok preostalih šest stadiona prima 40.000 gledatelja (Stadion 974, Al Thumama, Halifa International, Education City, Ahmad bin Ali i Al Janoub).

Ceremonija otvaranja održat će se danas na stadionu Al Bayt u Al Khoru prije utakmice između domaćina Katara i Ekvadora. Na ceremoniji će nastupati pjevač BTS-a Jung Kook i američka grupa Black Eyed Peas. Nastupit će i engleski pjevač Robbie Williams. Iako se špekulisalo, na ceremoniji otvaranja neće nastupati Dua Lipa i Shakira.

Kompletni troškovi 200 milijardi dolara

Kompletni troškovi organizacije Svjetskog prvenstva iznosit će vrtoglavih 200 milijardi dolara što ga čini najskupljim Mundijalom u historiji. To je oko 20 puta više od cijene prethodnog Svjetskog prvenstva održanog u Rusiji prije četiri godine.

Sjajni novi stadioni koštali su više od 7 milijardi dolara, dok je sistem metroa koji povezuje pet od osam stadiona koštao oko 36 milijardi dolara. Više milijardi dolara iznosili su i troškovi širenja međunarodnog aerodroma Hamad u kojoj je kapacitet povećan sa 40 na 58 miliona putnika godišnje. Izgrađene su ceste, hoteli, dvorane...

Katar je sa samo 2,8 miliona stanovnika jedna je od najbogatijih zemalja svijeta, a velik dio infrastrukturnih troškova pripisanih Svjetskom prvenstvu dio je šireg plana razvoja zemlje do 2030. godine. Ipak, grupe za zaštitu ljudskih prava još uvijek vrše pritisak na FIFA-u i Katar kako bi isplatili odštetu brojnim radnicima koji su umrli ili povrijeđeni tokom graditeljske ludnice otkako je turnir dodijeljen 2010. godine. Katar se nada da će privući više od 1,2 miliona inostranih navijača tokom turnira, a od domaćinstva očekuje zaradu od 20 milijardi dolara.
Brazil i Argentina prvi favoriti

Prvi favorit turnira prema mišljenju stručnjaka, javnosti i kladionica je Brazil. Ekipa supertalentovanih zvijezda okupljenih oko sjajnih ofanzivaca kao što su Vinicius Junior, Rodrygo, Neymar ili Gabriel Jesus jamči kvalitet u napadu, dok će Thiago Silva kao kapiten predvoditi defanzivu selekcije koja je rekorder po broju osvojenih titula prvaka svijeta. Odmah do Brazila je njihov južnoamerički rival Argentina. Sve oči svijet na turniru bit će uprte ka Lionelu Messiju koji će predvoditi Argentinu u svom vjerovatno posljednjem pokušaju da osvojili najveću i jedinu titulu koja mu nedostaje u njegovog prebogatoj karijeri.

Aktuelni prvak Francuska u odbranu titule kreće oslabljena budući da je ostala bez nekoliko ključnih igrača iz Rusije, ali opet imaju sjajan kadar predvođen Kylianom Mbappeom. Među favorite se tradicionalno ubrajaju Engleska i Španija. Englezi su prošle godine umalo osvojili Euro i s dosta optimizma su doputovali u Katar, dok je Španija krcata mladim zvijezdama uspješno uradila smjenu generacije i spremna je opet za najveće uspjehe.

Među potencijalne kandidate za osvajanje titule su još uvijek neugodna Njemačka i Nizozemska. Mnogo se očekuje i od Portugala kojeg će vjerovatno posljednji put predvoditi Cristiano Ronaldo. Posljednji voz je i za zlatnu generaciju Belgije, a dosta se očekuje i od Danske kao selekcije koja ima izuzetno kvalitetan igrački kadar i dobru hemiju unutar tima.

Aktuelni viceprvak svijeta Hrvatska ponovo nije među glavnim favoritima na kladionicama, baš kao i u Rusiji 2018. godine. Međutim, Hrvatska sigurno ima ekipu koja će zadati glavobolju i onim najboljim, a prolaz grupne faze se čini više nego izgledan. Slična situacija je i sa Srbijom koja je posljednjih godina doživjela preporod i prava su nepoznanica za sve na najvećoj svjetskoj smotri. Autsajderi prvenstva su Iran, Tunis, Kostarika i Saudijska Arabija.

Sve je spremno za spektakl stoljeća kojeg ćemo moći gledati i u BiH putem prijenosa na kanalima BHT1 i njene platforme My Tv. U programu BHT1 gledatelji će moći pratiti 46 utakmica u direktnom prijenosu, dok će preostalih 18 utakmica biti ustupljene My Tv.

Raspored utakmica grupe A:

Prvo kolo, 20. novembar:
17:00 Katar - Ekvador
Prvo kolo, 21. novembar:
17:00 Senegal - Nizozemska
Drugo kolo, 25. novembar:
14:00 Katar - Senegal
17:00 Nizozemska - Ekvador
Treće kolo, 29. novembar:
16:00 Ekvador - Senegal
16:00 Nizozemska - Katar

Raspored utakmica grupe B:

Prvo kolo, 21. novembar:
14:00 Engleska - Iran
20:00 SAD - Vels
Drugo kolo, 25. novembar:
11:00 Vels - Iran
20:00 Engleska - SAD
Treće kolo, 29. novembar:
20:00 Vels - Engleska
20:00 Iran - SAD

Raspored utakmica grupe C:

Prvo kolo, 22. novembar:
11:00 Argentina - Saudijska Arabija
17:00 Meksiko - Poljska
Drugo kolo, 26. novembar:
14:00 Poljska - Saudijska Arabija
20:00 Argentina - Meksiko
Treće kolo, 30. novembar:
20:00 Poljska - Argentina
20:00 Saudijska Arabija - Meksiko

Raspored utakmica grupe D:

Prvo kolo, 22. novembar:
14:00 Danska - Tunis
20:00 Francuska - Australija
Drugo kolo, 26. novembar:
11:00 Tunis - Australija
17:00 Francuska - Danska
Treće kolo, 30. novembar:
16:00 Australija - Danska
16:00 Tunis - Francuska

Raspored grupe E:

Prvo kolo, 23. novembar:
14:00 Njemačka - Japan
17:00 Španija – Kostarika
Drugo kolo, 27. novembar:
11:00 Japan – Kostarika
20:00 Španija - Njemačka
Treće kolo, 30. novembar:
20:00 Japan - Španija
20:00 Kostarika - Njemačka

Raspored utakmica grupe F:

Prvo kolo, 23. novembar:
11:00 Maroko - Hrvatska
20:00 Belgija - Kanada
Drugo kolo, 27. novembar:
14:00 Belgija - Maroko
17:00 Hrvatska - Kanada
Treće kolo, 1. decembar:
16:00 Hrvastka - Belgija
16:00 Kanada - Maroko

Raspored utakmica grupe G:

Prvo kolo, 24. novembar:
11:00 Švicarska - Kamerun
20:00 Brazil - Srbija
Drugo kolo, 28. novembar:
11:00 Kamerun - Srbija
17:00 Brazil - Švicarska
Treće kolo, 2. decembar:
20:00 Srbija - Švicarska
20:00 Kamerun - Brazil

Raspored utakmica grupe H:

Prvo kolo, 24. novembar:
14:00 Urugvaj - Južna Koreja
17:00 Portugal - Gana
Drugo kolo, 28. novembar:
14:00 Južna Koreja - Gana
20:00 Portugal - Urugvaj
Treće kolo, 2. decembar:
16:00 Južna Koreja - Portugal
16:00 Gana - Urugvaj