Messi, Ronaldo...

Svjetsko prvenstvo koje će se održati sutra ostat će upamćeno po tome što će biti posljednje SP za dvojicu najboljih igrača u historiji.

Riječ je o Lionelu Mesiju (Messi) i Kristijanu Ronaldu (Christiano Ronaldo). To će ujedno biti posljednja prilika da seriji trofeja u svojim veličanstvenim karijerama dodaju najveći - svjetsko prvenstvo.

Najmanje jedan od njih dvojice će završiti karijeru bez titule svijeta, ali pošto još nisu izgubili šansu, neće biti na ovoj listi 11 najboljih u historiji koji nikada nisu postali svjetski prvaci. Bit će mjesta za Mesija i Ronalda prije sledećeg Mundijala, ali ih još ne treba "zakopavati".

Postava izgleda moćno

I bez njih ova postava izgleda veoma moćno, a čine je svi velikani koji su imali priliku da osvoje Svjetsko prvenstvo, a nisu uspjeli.

Uprkos tome što su bili članovi velikih reprezentacija, pojedinci nisu ni igrali na SP.

I danas je, po mišljenju većine stručnjaka, Lav Jašin najbolji golman koji je ikada stajao na golu. Čudesni crni pauk ili crni panter, kako su ga zvali, bio je i ostao jedini golman koji je osvojio Zlatnu loptu. Sa SSSR-om je bio prvak Evrope 1962. i olimpijski pobjednik 1956. godine, ali više od toga nije mogao. Njegov najbolji rezultat bilo je 4. mjesto na SP 1966. u Engleskoj.

Štoperski par čine Ronald Kuman i Đakinto Faketi. Sjajni Holanđanin doneo je Barseloni prvu titulu šampiona Evrope, osvojio je sa Holandijom 1988. Evropsko prvenstvo, ali nikada nije uspio da ode do Svjetskog prvenstva. Najdalje je otišao 1994. godine, kada je izgubio četvrtfinale od Brazila.

Faketi je mogao da igra i beka i štopera, ali je pred kraj karijere više igrao na poziciji štopera. Najdalje je otišao 1970. godine, kada je izgubio finale od Brazila. Brazil je bio koban i za Paola Maldinija, koji je takođe izgubio finale protiv njega 1994. na penale. Majkon je bio jedan od najboljih defanzivaca svoje generacije, briljirao je u Interu, ali je najdalje stigao na Svetskom prvenstvu 2014. kada je završio kao četvrti.

Sve propustio

Frank Rajkard je bio jedan od najboljih igrača na svetu na svojoj poziciji, ali je, baš kao i Kuman, pao na Svjetskom prvenstvu. Sa Milanom je osvojio sve, sa Holandijom je bio prvak Evrope, ali dalje od četvrtfinala 1994. nije mogao.

Alfredi Di Stefano postigao je gol u prvih pet finala Kupa Evrope u kojima je Real pobijedio. Bio je sjajan igrač, ali ne samo da nikada nije osvojio Svjetsko prvenstvo, nego nikada nije ni igrao na njemu. Di Stefano je počeo kao Argentinac, završio kao Španac, mogao je da igra na četiri svetska prvenstva, ali je sve propustio.

Argentina je 1950. odustala od kvalifikacija, 1954. još nije završio proces dobijanja španskog državljanstva, 1958. Španija se nije kvalifikovala, a 1962. je propustio Svjetsko prvenstvo u Čileu zbog povrede.

Najbolji rezultat

Roberto Bađo na suprotnom lijevom krilu je možda najpoznatiji učesnik finala SP. Legendarni Bađo promašio je penal u raspucavanju Brazila u finalu, iako je bio možda i najbolji igrač Italije na turniru, sa kojim nije osvojio ništa u karijeri.

Vjerovatno najbolji igrač na ovoj listi je Johan Krojf koji je bio član genijalne holandske generacije 70-ih koja nije osvojila ništa. Godine 1974. izgubio je finale od Njemačke, dok je njegov kolega Mišel Platini otišao najdalje 1986. godine, kada je Francuska završila na trećem mjestu. Barem je osvojio Evro.

Marko van Basten je bio jedan od najboljih napadača svoje generacije. Postigao je gol u finalu Eura koji je Holandiji donio titulu, ali na Svjetskom prvenstvu nije mogao mnogo više. Možda bi i uspio da karijeru nije završio sa samo 28 godina. Najbolji rezultat mu je osmina finala 1990. godine.