KATAR 2022

Do Svjetskog prvenstva ostala su još dva dana, a portal Klix.ba predstavlja grupe i reprezentacije koje se takmiče za najveći trofej u svijetu nogometa.

Danas predstavljamo grupu G u kojoj će igrati Brazil, Srbija, Švicarska i Kamerun. Zanimljivo, skoro identična grupa je bila i na prošlom Mundijalu, no tada je umjesto Kameruna učestvovala Kostarika.

Kao i uvijek, Brazil je apsolutni favorit, ne samo u grupi, već i na čitavom turniru.

Brazilci u Katar dolaze sa sastavom u kojem praktično nema slabe karike. Ako bismo "tražili dlaku u jajetu", to bi mogla biti pozicija lijevog beka koju pokrivaju dvojica Alexa i to oba van forme - Sandro i Telles.

Odbrana koju čine Thiago Silva, Eder Militao i Marquinhos garantuje čvrstinu nazad zajedno sa Casemirom, Fabinhom i Brunom Guimaraesom, a za dar-mar u napadu su zaduženi Vinicius Junior, Raphinha, Antony, Rodrygo, Gabriel Martinelli, Richarlison i, naravno Neymar.

Ukoliko ostanu zdravi, ne postoj prepreka koju ne mogu preskočiti da dođu do trofeja.

Srbija je na Mundijal otišla u velikom stilu i Orlovi su puni samopouzdanja pred start turnira. Selektor Dragan Stojković je u potpunosti promijenio mentalitet ekipe koja je sada sposobna se nadigravati s bilo kojim suparnikom.

Imaju izrazito kvalitetne igrače u ofanzivnom dijelu, dok je odbrana slabiji dio ekipe, barem na papiru. No, glavobolje Piksiju zadaju povrede napadača jer ni Aleksandar Mitrović ni Dušan Vlahović nisu sto posto spremni, te će rezultat Srbije ovisiti većim dijelom o njihovom zdravlju.

Za Srbiju bi duel sa Švicarskom trebao biti najbitniji u grupi, baš kao i na prošlom turniru u Rusiji. Tada naše istočne komšije nisu uspjele slaviti, vidjet ćemo da li im će sada uspjeti osvetiti za ispadanje s turnira u grupnoj fazi.

Švicarska dolazi, baš kao i Srbija, po plasman u osminu finala. Ekipa je značajno promijenjena u odnosu na turnir u Rusiji, no i dalje glavne konce u igri drže igrači koji su presudili Srbiji - Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka, koji igra u životnoj formi u Arsenalu.
Naravno, ne treba ni napominjati na politički naboj koji ova utakmica nosi za igrače kosovskog porijekla, no i sam Xhaka je obećao da neće petljati politiku i zeleni teren. Švicarci sada imaju i odličnu odbranu čiji je stub Manuel Akanji, a u napadu se najviše uzdaju u Breela Emboloa.

Reprezentacija Kameruna je autsajder u ovoj grupi. Neukrotivi lavovi su svjesni težine grupe, no predsjednik njihovog saveza Samuel Eto'o ima velika očekivanja, slobodno možemo reći i nerealna, a ona su da Kamerun dođe do titule.

Kamerunci imaju nekoliko zanimljivih igrača koji igraju u najvećim svjetskim klubovima, prije svih Bayernovog Erica Maxima Choupo-Motinga i Lazijevog Andre-Franka Zamba Anguissu. No, zaista je teško očekivati da će moći proći dalje iz grupe.

Raspored utakmica grupe G:


Prvo kolo, 24. novembar:
11:00 Švicarska - Kamerun
20:00 Brazil - Srbija

Drugo kolo, 28. novembar:
11:00 Kamerun - Srbija
17:00 Brazil - Švicarska

Treće kolo, 2. decembar:
20:00 Srbija - Švicarska
20:00 Kamerun - Brazil