JEDINSTVENO I DRUGAČIJE

Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru će po mnogo čemu biti jedinstveno i drugačije u odnosu na prethodna takmičenja, a bit će održano u najmanjoj državi domaćinu ikada. Ipak, katarska "nogometna čarolija" nadmašit će sve prethodne Mundijale i mi vam donosimo 10 ključnih brojki uoči početka smotre najboljih.

Organizacija Mundijala u Kataru koštat će, prema izvještaju firme Front Office Sport, nevjerovatnih 220 milijardi eura, što je pet puta više od posljednjih sedam turnira zajedno. Ukupni troškovi su srušili rekord koji je prethodno držao Brazil, gdje je organizacija SP-a koštala 15 milijardi eura.

Izgradili su šest potpuno novih stadiona, a na svakom ima ultramoderni klimatizirani sistem za zaštitu navijača i igrača od vrućine, a samo je izgradnja stadiona Al Bayt (60.000 kapacitet) koštala tri milijarde eura, tri puta više od stadiona Stade de Francea u Parizu, koji je izgrađen za potrebe SP-a u 1998. godine.

Osim stadiona, Katar je krenuo u velike druge infrastrukturne projekte, gradeći zračnu luku, tri podzemne željeznice i jedan potpuno novi grad - Lusai, u kojem su napravljeni hoteli, golf tereni i luksuzna marina, a ti troškovi su isključeni iz procjene o ukupnim troškovima turnira.

Svi stadioni nalaze se u radijusu od najdalje 55 kilometara od glavnog grada Dohe, a to je bio ključni argument koji je katarska vlada iznijela u ponudi za organizaciju prvenstva, navodeći da su svi objekti lagano dostupni.

Stadion 974 dobio je ime po broju recikliranih brodskih kontejnera koji su korišteni za njegovu igradnju, a s kapacitetom od 40.000 sjedećih mjesta, stadion će biti rastavljen nakon SP-a i ponovno sastavljen kako bi ugostio sportske događaje na nekom drugom mjestu, iako naredna destinacija nije tačno precizirana.

Za turnir je ukupno dostupno 3,2 miliona ulaznica, od čeka će trećina biti dodjeljena sponzorima i prijevoznicima, a prema FIFA-inim brojkama, prodaja ulaznica je dostigla cifru od 2,89 miliona eura do 17. oktobra. Zemlje koje su kupile najveći broj su, redom: Katar, SAD, Saudijska Arabija, Velika Britanija, Meksiko, UAE, Argentina, Francuska, Brazil i Njemačka.

Sredinom oktobra, vlast u Kataru je rekla kako je zaprimila između 1,5 i 1,7 miliona zahtjeva za kartice Hayya, koje su inače potrebne za pristup stadionima i besplatnom javnom prijevozu. Iako je broj niži od tri miliona navijača koji su bili na SP-u u Rusiji, svakako da će ovo biti veliki logistički izazov za Katar, državu u kojoj živi samo tri miliona stanovnika.

Nedostatak smještajnog kapaciteta u Kataru znači da će ukupno 168 čarter letova prevoziti navijače iz susjednih država svakog dana Svjetskog prvenstva, a to uključuje 60 dnevnih letova iz Dubaija, 48 iz Omana, 40 iz Rijada i Jeddaha, a 20 iz Kuwait Cityja. U međuvremenu, Air France će privremeno obnoviti letove iz Pariza za Dohu, prvi put nakon 27 godina, s tri do šest letova sedmično.

Za užitak na Svjetskom prvenstvu u Kataru potrebno je izdvojiti u prosjeku 6.000 eura za pokrivanje troškova prijevoza, smještaja i ulaznica, a to je dva do tri puta više od budžeta koji je bio potreban za praćenje Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Organizatori turnira navode da će Katar u konačnici profitirati od organizacije ovog takmičenja blizu devet milijardi eura, a brojka se temelji na procjeni Katara o troškovima organizacije događaja. Organizacija SP-a u Rusiji 2018. godine je donijela profit ovoj državi od 12,5 milijardi eura.

Tokom Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru će biti ispušteno 3,6 miliona tona CO2 u atmosferu, međutim, nevladine organizacije kažu da je ta brojka znatno veća i da organizator pokušava sakriti stvarnu procjenu ovih podataka.

Prema izvještaju Guardiana, više od 6.500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke je preminulo tokom gradnje infrastrukture za SP, a koja je počela 2010. godine.